Доступність посилання

ТОП новини

Затримання лідера кримських татар свідчить про зростання репресій у Криму – правозахисники


Ахтем Чийгоз, архівне фото
Ахтем Чийгоз, архівне фото

Затримання одного з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу є ще одним із низки репресивних заходів фактичної влади окупованого Росією Криму, спрямованих проти тих, хто не згоден з анексією півострова, заявила сьогодні правозахисна організація Amnesty International.

Застосовуючи російські репресивні закони, день-що-день після анексії Криму де-факто влада півострова «робить життя все більш нестерпним для тих, хто насмілюється виявляти свої проукраїнські погляди», сказала Тетяна Мазур, директор представництва Amnesty International в Україні.

Щодо арешту на окупованому півострові активіста та одного з заступників голови Меджлісу Ахтема Чийгоза вона додала: «Розпочавши кримінальне переслідування за вочевидь сфабрикованими звинуваченнями, місцева влада перейшла чергову межу. Арешт Ахтема Чийгоза вочевидь є спробою змусити замовкнути критиків окупації Криму і послати сигнал іншим про наслідки проявів інакомислення у Криму».

Правозахисники нагадують, що, за повідомленням Слідчого комітету Росії, Чийгоза затримали за звинуваченням в організації «масових заворушень» 26 лютого минулого року, коли прихильники і супротивники нової влади в Києві зібралися біля будівлі кримського парламенту. «Під час акції були поодинокі випадки застосування помірного насильства, але не було жодних ознак масових заворушень. Ахтем Чийгоз був одним із тих, хто намагався допомогти міліції утримувати два натовпи щодалі один від одного», – додають правозахисники.

Члени кримськотатарської громади зазнали низки репресій після окупації і спроби анексії півострова Росією в березні 2014 року, звертають увагу в Amnesty International. Зокрема, лише днями, 26 січня, російські силовики провели обшук незалежного кримськотатарського телеканалу ATR та, серед іншого, конфіскували обладнання з записами згаданих лютневих подій у Криму. А в липні минулого року окупаційна влада Криму заборонила голові Меджлісу Рефатові Чубарову в’їжджати до Криму протягом п’яти років.

XS
SM
MD
LG