Доступність посилання

ТОП новини

Росія відправила на Донбас черговий «гумконвой»


Колона МНС Росії з так званою «гуманітарною допомогою» для Донбасу прибула на державний кордон Росії і України. Про це з посиланням на МНС Росії передає російське агентство «РИА-Новости».

«Гуманітарний конвой МНС Росії розділився на дві колони, одна яких перебуває на прикордонному пункті пропуску «Донецьк», інша – на пункті пропуску «Матвеєв Курган». У кожній з колон понад 80 автомобілів, зараз почалося їх митне оформлення», – повідомили в МНС Росії.

Вантажівки оглядають російські митники і прикордонники, і, як стверджує російська сторона, «ці процедури здійснюються в присутності представників митної та прикордонної служб України, а також спостерігачів місії ОБСЄ». Підтвердження цих заяв з боку української сторони наразі немає.

Після завершення митних процедур колони вирушать до Луганська і Донецька.

В російському МНС заявляють, що понад 170 вантажівок містять 1,5 тисячі тонн продуктів харчування, ліків, предметів першої необхідності і будівельні матеріали.

Заступник голови МНС Росії Володимир Артамонов повідомив, що серед «гуманітарного вантажу» також паливо і запчастини для електростанцій.

Це вже 12-й «гуманітарний конвой», який відправила Росії на Донбас. 26 січня президент України Петро Порошенко назвав такі «конвої» «квазідопомогою». На його думку, вантажі, які «незаконно переправляє на Донбас агресор», складаються «з пального для танків та зброї для терористів».

Україна наголошує, що Росія введенням таких «гуманітарних конвоїв» із невідомими вантажами без згоди і дозволу української сторони грубо порушує українське і міжнародне законодавство. Україна і Міжнародний комітет Червоного Хреста відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG