Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську починається зустріч Тристоронньої контактної групи


Журналісти чергують біля будівлі, де відбувається зустріч Тристоронньої контактної групи і представників сепаратистів, Мінськ, 31 січня 2015 року
Журналісти чергують біля будівлі, де відбувається зустріч Тристоронньої контактної групи і представників сепаратистів, Мінськ, 31 січня 2015 року

У столиці Білорусі Мінську вдень у суботу почалася зустріч Тристоронньої контактної групи з участю представників сепаратистів.

Вона відбувається за зачиненими дверима.

У ній беруть участь учасники контактної групи – представники ОБСЄ Гайді Тальявіні, спецпредставник голови Організації з безпеки і співпраці в Європі, України Леонід Кучма, колишній президент, і Росії Михайло Зурабов, посол у Києві.

Також на зустрічі присутні представники збройних угруповань «ДНР» Денис Пушилін і «ЛНР» Владислав Дейнего.

Крім того, на зустрічі присутній і Віктор Медведчук, лідер проросійського руху «Український вибір». Він прибув на зустріч в авті російського посла. Чи представляє він когось, наразі не відомо.

Видання «Українська правда» повідомило раніше в суботу з посиланням на адміністрацію президента України, що Медведчука призначила СБУ «спеціальним представником із питань гуманітарного характеру щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях».

Перед початком зустрічі представники сепаратистів заявили, що ватажки їхніх угруповань зараз зайняті воєнними діями і прибудуть до Мінська тільки в тому разі, коли Україна погодиться на розмежування за лінією станом на цей день, 31 січня.

Через неявку самих ватажків «ДНР» Олександра Захарченка і «ЛНР» Ігоря Плотницького, які підписували Мінські домовленості у вересні минулого року, до останнього моменту не було впевненості, що зустріч відбудеться.

У п’ятницю ввечері в ОБСЄ заявили, що до зустрічі підготований документ із переліком конкретних кроків із метою досягти таких результатів, як обов’язкову для виконання домовленість про негайне припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії контакту, узгодженої Мінським меморандумом 19 вересня, безперешкодне постачання гуманітарної допомоги до потерпілих регіонів Донецької й Луганської областей, а також відчутний поступ у звільненні затриманих.

Сепаратисти заявляють, що не вважають себе зобов’язаними Мінськими домовленостями і вже підготували нові власні документи на заміну їх, зокрема, з визначенням лінії контакту сторін на нинішній час, із урахуванням територіальних здобутків бойовиків за час, коли українські війська вважали себе зобов’язаними перемир’ям і часто відступали, не відповідаючи на напади. Україна повторює, що визнає тільки самі Мінські домовленості, які, серед іншого, зафіксували лінію контакту станом на 19 вересня минулого року.

XS
SM
MD
LG