Доступність посилання

ТОП новини

Четверту хвилю мобілізації на Львівщині рятують найсвідоміші


Хто рятує мобілізацію на Галичині?

Львів – Четверту хвилю мобілізації на Львівщині рятують найсвідоміші громадяни, багато з яких – добровольці. Це констатують у військкоматах області. Але велика кількість військовозобов’язаних намагаються уникнути отримання повістки. Так було і у попередні хвилі мобілізації. Аби ухилитись від служби, роблять медичні виписки, виїжджають в інші регіони та за кордон, навіть звертаються до адвокатів. Натомість у військкоматах запевняють, що виконати план мобілізації у регіоні зрештою вдасться.

Спакувати наплічник, одягнути форму, зашнурувати берці, тримати зброю, стріляти, а головне безпечно з нею поводитись – ці та інші навички здобувають новобранці на Яворівському полігоні. Більшість з них востаннє тримали автомат у руках, коли ще служили у війську і на навчаннях, що триватимуть місяць, мусять пройти підготовку від початків.

«У першу чергу ми звертаємо увагу на психологічну готовність до ведення бойових дій. Ми несемо відповідальність за життя цих людей і тому докладаємо максимум зусиль, щоб якомога краще навчити їх», – говорить Олександр Сивак, перший заступник начальника Академії сухопутних військ.

Щодня на Яворівський полігон приїжджають мобілізовані особи. Кілька родин зустріла біля військкомату у Львові. Рідні прийшли провести сина, чоловіка, брата, зятя, тата…

– Він вирішив йти воювати, а ми змушені з тим змиритись і підтримати.

– Звичайно, нам би не хотілось, щоб наші діти воювали, але, коли ми українці себе не захистимо, то нас захищатиме Кадиров і Мєдвєдєв.

– Якщо мій син здатен захищати Україну, то нехай йде. Ми допоможемо, армія допоможе, буде так, як інші діти. Має сім’ю, доньку, також хвилюються. А я хіба ні, буду переживати, буду підтримувати. Синові 36 років. Все від долі залежить. Його тато переходив дорогу на пішому переході і загинув… Я вважаю, що це обов’язок сина – йти захищати країну.

Такої думки і чоловіки, які не сховались від повістки. Більшість з них – військовозобов’язані, які мають спеціальність артилериста, водія, танкіста.

«Треба комусь захищати Україну, кордони. Якщо ніхто не йтиме, не підтримає тих хлопців, не буде певної кількості людей, то ці чоловіки не зможуть приїхати на ротацію. Тому вирішив йти», – каже Василь.

Ставлення до мобілізації розділяє людей

У військкоматі й на полігоні тренуються ті, хто вважає негідним ховатись від повістки, а також ті, хто добровільно вирішив захищати країну. Тут – свідомі громадяни. Втім більшість тих, кому приносять повістки, не відчиняють двері помешкань, багатьох чоловіків немає вдома, розповідають військові комісари. Чимало виїхали за кордон або ж в інші області до родичів, тобто з метою ухилитись від мобілізації мігрують із місця на місце. Є численні випадки, що отримавши повістку, приходять у військкомат з медичними виписками, їх скеровують на додаткове обстеження.

«У мене цукровий діабет, я ось приніс виписку, торік у мене з’явилась ця хвороба. Мають скерувати на додаткове обстеження, мабуть не візьмуть. Але я б пішов», – пояснює 40-річний чоловік у військкоматі.

Аби ухилитись від мобілізації, чоловіки лягають у шпиталь, звертаються навіть до адвокатів із проханням вигадати якусь юридично-правову площину задля звільнення.

Не поспішають у військкомат і вимушені переселенці з Донбасу. Від початку нової хвилі мобілізації у львівський військкомат прийшли двоє донеччан-добровольців, торік за увесь час мобілізації таких було двадцять три. Цього разу повістки отримають шістсот переселенців, які проживають у Львівській області.

За ухилення від призову за мобілізацією 24-річного мешканця Сокальського району, згідно з судовим рішенням, позбавили волі на три роки з іспитовим терміном. Торік судами в області було ухвалено чотирнадцять таких вироків.

Загалом на Львівщині у перший етап четвертої хвилі планують мобілізувати три тисячі осіб і таку кількість наберуть, запевняють у військкоматах.

«Дуже багато людей звертається, що хочуть йти в армію, а їм повістка не приходить. Тому не чекайте на повістку, а приходьте , тоді не піде той, хто не хоче служити. Це буде ефективніше для армії», – наголосив речник обласного військового комісаріату Роман Поронюк.

Чимало фахових військових підтверджують, що ефективність у війську вища тоді, коли служать люди з власної волі та з бажанням перемогти.

Сьогодні фахівцям очевидно, що ставлення до мобілізації поділило людей: частина вважає неприпустимим «відкосити» від армії, інша пояснює відмову від мобілізації боязню безглуздо загинути.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG