Доступність посилання

ТОП новини

Російський депутат хоче більших санкцій Заходу проти Росії


«Ми, справді, дуже тішимось з приводу санкцій, які дозволяють нам повернути російські активи під національну юрисдикцію»

Російська економіка падає. Світові ціни на нафту сповзли донизу. Нові західні санкції на черзі. А пропозиція про від’єднання Росії від міжнародної системи платежів/переказів SWIFT може викликати хаос у фінансовій системі… Але є один депутат Державної Думи Росії – Андрій Федоров, який радіє західним санкціям проти Росії.

На екстреному засіданні Ради ЄС у закордонних справах 29 січня глави європейських дипломатій ухвалили рішення подовжити санкції проти Росії. Це питання мало вирішуватись у березні, але через загострення конфлікту в Україні ЄС вирішив терміново подовжити санкції. Верховний представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні пояснила, що метою цього кроку є підштовхнути Росію до реального втілення Мінських мирних домовленостей щодо врегулювання конфлікту на сході України.

«Ми вирішили подовжити обмежувальні заходи, які спрямовані проти осіб та суб’єктів, які було запроваджено у березні минулого року… Ми вирішили сьогодні подовжити їх до вересня цього року», – сказала Моґеріні.

Але депутата Держдуми Росії Андрія Федорова від партії «Єдина Росія» західні санкції не лякають – навпаки, він радіє через них.

«Ми з нетерпінням чекаємо, коли нас відріжуть від системи SWIFT. Я підтримую санкції», – каже Федоров в інтерв’ю Радіо Свобода в своєму думському кабінеті.

І це не тому, що Федоров не може насититись болем. Просто він вірить, що Росія перетворилася на «колонію» Сполучених Штатів після завершення «Холодної війни». І, за його логікою, чим більше санкції ізолюють Росію від Заходу, тим краще.

«Відрізання нас від системи SWIFT дозволить російській банківській системі почати працювати. Ми справді дуже тішимось з приводу санкцій, які дозволяють нам повернути російські активи, включно з олігархічними активами, під національну юрисдикцію. Це відбувається повільно, але санкції створюють умови для цього», – каже Федоров, додаючи, що санкції спряють поверненню російського капіталу з-за кордону, який раніше був виведений поза межі Росії.

Незвичні погляди

Але санкції – не єдина тема, погляди на яку у депутата Федорова є незвичними.

Себе він називає «реваншистом» і каже, що хоче переписати російську Конституцію, встановивши державну ідеологію, скасувати посаду президента в нинішній формі, а також створити сильний і непідзвітний виконавчий орган на зразок старого радянського політбюро.

Федоров переконує, що Росія втратила свій суверенітет коли розпадався СРСР, що засоби масової інформації Росії контролюються Заходом, а урядових технократів вважає зрадницькою «п’ятою колоною».

«Наша стратегічна мета – змінити правила функціонування російською держави в бік національного курсу», – каже Федоров, додаючи, що хоче «переглянути результати поразки» після розпаду колишнього СРСР в 1991 році. «Рішення ухвалювались виходячи з цієї поразки. Ми – реваншисти».

У Федорова вже четверта депутатська каденція в Держдумі. Його кабінет прикрашений багатьма атрибутами переконаного російського патріота: моделлю ракети «Протон», портретом молодого Володимира Путіна, чашкою з емблемою «Новоросії» та прапором Святого Георгія.

Депутат каже, що вже написав проект змін до Конституції, яка прибере Статтю 13, яка забороняє державну ідеологію, і він спромігся зібрати вже кілька десятків підписів своїх колег-депутатів.

«Нам треба почекати на політичні умови в такий самий спосіб, як вони настали у випадку з Кримом», – каже Федоров, маючи на увазі анексію Кримського півострова Росією минулого року.

«Як тільки-но настануть умови, Путін підтримає цей процес і Росія проведе референдум щодо змін своєї Конституції в плані суверенітету», – каже депутат.

На додаток до своїх законодавчих ініціатив, Федоров також заснував«Національний визвольний рух», відомий за своєю російською абревіатурою «НОД». Це було під час анти-кремлівських протестів в 2011-2012 роках. Рух став особливо помітним під час проведення опозиційних акцій, висміюючи протестувальників та скандуючи про-кремлівські гасла.

Над матеріалом працювали Tom Balmforth та Ростислав Хотин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG