Доступність посилання

ТОП новини

Потрібна премія не лише за знищену, а й за трофейну техніку – Міноборони


Українські військовослужбовці у зоні бойових дій. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці у зоні бойових дій. Ілюстраційне фото

Порядок винагороди за підбиту техніку розробляють на основі інструкції 1942 року – голова Ради волонтерів при Міноборони

Київ – Кабінет міністрів України ухвалив рішення про додаткові виплати учасникам АТО. Зокрема, за участь у бойових діях українські бійці отримуватимуть тисячу гривень за кожну добу. Крім того, визначені премії за знищену ворожу техніку: 121 тисячу – за бойовий літак, 60 тисяч – за систему залпового вогню, 48 тисяч гривень – за танк тощо. Також грошові винагороди передбачені для бригад, полків, батальйонів і рот за успішне виконання бойових завдань.

У Міністерстві оборони працюють над інструкціями, які мають регламентувати виплату винагороди і запобігти зловживанням. Порядок виплат за участь у бойових діях має бути визначений до кінця цього тижня. У свою чергу, в Міноборони пропонують запровадити окреме грошове заохочення за трофейну ворожу техніку. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів голова Ради волонтерів при Міністерстві оборони Давид Арахамія, який координує роботу над відповідними інструкціями.

– У чому складність визначити порядок виплати за участь у бойових діях? Здавалося б, усе зрозуміло: солдат перебуває в зоні бойових дій…

Ми написали список корупційних ризиків і під кожен із них напрацювали низку заходів, які дозволять мінімізувати зловживання

– Основна складність у тому ж, що й у визначенні учасника АТО. Ми ж бачимо непоодинокі маніпуляції, коли хлопці з передової подекуди не можуть його отримати, а ті, хто володіє адмінресурсом, подекуди мають такий статус, перебуваючи в теплому місці в Києві. Для того, щоб врахувати цей негативний досвід і мінімізувати корупційні ризики, якраз працює робоча група. Ми написали список корупційних ризиків і під кожен із них напрацювали низку заходів, які дозволять мінімізувати зловживання.

Наказ відкрито оприлюднюватимуть у частині, щоб нечесні комбати не вписали якихось «мертвих душ». Якщо солдати побачать у наказі зайвих людей, то вони зможуть подзвонити на спеціальну «гарячу лінію»

Умовно кажучи, якщо боєць перебуває на блокпосту в Краматорську, де тихо й спокійно, то він отримуватиме свою зарплату. Якщо ж на цей блокпост нападуть чи обстріляють, то безпосередній командир зафіксує це в рапорті, який отримає комбат чи комбриг цього підрозділу, а звідти рапорт піде в штаб сектору, де збирається вся інформація і де її легко перевірити. І далі все вертається до військової частини із наказом про винагороду. Наказ відкрито оприлюднюватимуть у частині – це для того, щоб нечесні комбати не вписали якихось «мертвих душ». Якщо солдати, які брали участь у бойовому зіткненні, побачать у наказі зайвих людей, то вони зможуть подзвонити на спеціальну «гарячу лінію», і спеціальна комісія із відповідними повноваженнями розбиратиметься і покарає винних.

Звісно, не можна вберегтися на сто відсотків від маніпуляцій, але можна звести до мінімуму подібні випадки.

– Ця схема вже готова чи ще в роботі?

Давид Арахамія (Фото зі сторінки у Facebook)
Давид Арахамія (Фото зі сторінки у Facebook)

– Ця схема ще в роботі. До кінця цього тижня очікуємо ухвалення концептуально цієї схеми для Збройних сил. А наступного тижня працюватимемо, щоб цю схему оптимізувати для інших відомств: прикордонників, СБУ, Нацгвардії. У них відрізняється дещо процедура фіксації бойових дій, тому треба буде це накласти на їхню нормативну базу.

– Є ще ініціатива уряду виплачувати винагороду за знищену ворожу техніку. Це індивідуальна винагорода буде?

Якщо, скажімо, ви були гранатометником, який влучив у танк, а хтось був автоматником, який вас прикривав, хтось забезпечував зв’язок, хтось був кулеметником, то ми на команду отримаємо в рівних частках винагороду

– Одноголосно учасники робочої групи дійшли висновку, що індивідуальне заохочення в цьому випадку буде негативно впливати на командний дух. Тому вирішили: якщо буде знищена ворожа техніка і це відповідним чином буде зафіксовано, то в рівних частках винагорода виплачуватиметься на всіх учасників бойового завдання. Якщо, скажімо, ви були гранатометником, який влучив у танк, а хтось був автоматником, який вас прикривав, а хтось забезпечував зв’язок, а хтось був кулеметником, то ми на команду отримаємо в рівних частках винагороду.

Тут основна проблема – це фіксація. Якщо це відбулося на нашій території, то можна зробити фото- і відеофіксацію, чи хтось зі старших офіцерів може це засвідчити. А якщо це відбулося на території, яка наразі контролюється сепаратистами, то тут багато запитань. Одна з робочих ідей – залучати аеророзвідку, безпілотники.

Базовим документом для нас є інструкція, підписана Сталіним у 1942 році, – були такі практики, там доволі ретельно розписано, як вони визначали. Щоправда, за обман чи якусь корупцію могли розстріляти чи відправити у штрафбат

Президент поставив завдання зробити усе максимально справедливо, щоб винагороду отримували безпосередньо бійці, а не генерали

Можливо, ви здивуєтеся, але базовим документом для нас є інструкція, підписана Сталіним у 1942 році – під час Великої вітчизняної війни були такі практики, і там доволі ретельно розписано, як вони визначали. Щоправда, там за обман чи якусь корупцію могли розстріляти чи відправити у штрафбат. І люди це розуміли. У нас не така сувора відповідальність, тому потрібні досконаліші системи контролю.

Ви ж розумієте, якщо виділяються такі великі гроші, то дуже не хотілося б, щоб ці гроші хтось отримав незаслужено. Президент поставив завдання зробити усе максимально справедливо, щоб винагороду отримували безпосередньо бійці, а не генерали.

– Але може статися так, що, наприклад, екіпажі кількох танків претендуватимуть на те, що це саме вони знищили якусь ворожу техніку…

Щодо виплати тисячі гривень на добу, то тут – плюс-мінус – усе зрозуміло. Щодо виплати за знищену техніку – тут багато запитань, над якими ми працюємо

Варто придумати якусь гідну премію за трофей

– Звісно, і таке може бути. Тому щодо виплати тисячі гривень на добу, то тут – плюс-мінус – усе зрозуміло. Щодо виплати за знищену техніку – тут багато запитань, над якими ми працюємо.

Ще одна робоча ідея: значно важливіше заохочувати за захоплену ворожу техніку, яку можна поставити на баланс і використовувати. Ми таку ініціативу до уряду якраз готуємо. Ця ініціатива небезпідставна – скажімо, позавчора група розвідників захопила новий ПЗРК. І, в принципі, їм за це нічого, крім великої й щирої подяки, не передбачено. А насправді, ПЗРК коштує близько мільйона гривень. Тому варто придумати якусь гідну премію за трофей.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG