Доступність посилання

ТОП новини

Яка зрада, якщо Росія офіційно «не воює» з Україною? – чоловік Давидової


Світлана Давидова, її чоловік та діти
Світлана Давидова, її чоловік та діти

Арешт у Росії матері сімох дітей Світлани Давидової є логічним наслідком розвитку авторитарного режиму – правозахисник

Арешт у Росії мешканки Вязьми, матері сімох дітей Світлани Давидової є логічним наслідком розвитку авторитарного режиму і може використовуватись або як репетиція перед іншими арештами, або як залякування. Про це говорять тамтешні адвокати та українські правозахисники.

Йосип Зісельс
Йосип Зісельс

Відомий дисидент та правозахисник Йосип Зісельс в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що справа проти Світлани Давидової не є випадковою, а витікає з логіки розвитку тоталітарного режиму. Також її справа нагадала дисиденту один із найвідоміших романів Олександра Солженіцина «У крузі першому», де керівник одного з підрозділів радянського МЗС телефонує американцям і попереджає про провокацію, яку розробляло КДБ.

«Він дзвонить і потім весь роман розкручується навколо цього дзвінка. Як знаходили цей голос, як його вираховували, як аналізували цей запис. Будь-який авторитарний режим, і в Росії не вперше це, відволікає увагу своїх громадян від економічних проблем та консолідує суспільство для зовнішньої агресії у супроводі цієї суперпропаганди», – вважає Зісельс. Брехня і насилля – це дві складові тоталітарного режиму, наголошує він. На думку правозахисника, влада в Росії намагається залякати тих, хто співчуває Україні і може якось допомогти їй.


Давидову хочуть повернути додому

2 лютого нові адвокати Світлани Давидової подали скаргу на її затримання, щоб змінити запобіжний захід на будь-який, не пов’язаний із позбавленням волі. В ефірі російського телеканалу «Дождь» адвокат Іван Павлов, який замінив державного захисника, заявив, що справа Давидової може бути лише першою ластівкою застосування нових поправок до закону Російської Федерації про державну зраду.

«Досі ці формулювання ніяк не застосовувались на практиці. Це перший випадок – обрали, мабуть, найслабшу ланку, яку можна уявити, щоб обкатати на практиці цей новий закон. На неї легко натиснути, змусити зізнатися у тому, чого вона не робила», – наголосив адвокат.

Чоловік Давидової не розуміє, яка може бути зрада, якщо Росія «не воює»

Анатолій Горлов
Анатолій Горлов

Мешканку російського міста Вязьма, матір сімох дітей, Світлану Давидову звинувачують у державній зраді. ФСБ Росії вважає, що в квітні минулого року вона зателефонувала до українського посольства в Москві і повідомила, що військова частина біля її дому обезлюдніла і що солдатів, можливо, відправили воювати з Україною. Давидова визнала факт дзвінка, але заявила, що почула про відправку військ у публічному транспорті. Її чоловік Анатолій Горлов нагадує, що офіційно Росія бойових дій «не веде».

«Щоб менше людей гинуло, тим більше – Росія «не воює». Я впевнений, що Світлана не могла керуватися якимись шкідливими думками. Ми завжди цікавилися подіями в країні та за кордоном, ніколи не були байдужими», – наголосив її чоловік в інтерв’ю Радіо Свобода.

Станом на 2 лютого під двома петиціями про звільнення Світлани Давидової підписалося в мережі інтернет понад 30 тисяч людей – із них близько 23 тисяч на сайті Нової газети.

Речник Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс повідомив Радіо Свобода, що йому не відомо, чи готує міністерство офіційну заяву з приводу справи Світлани Давидової.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG