Доступність посилання

ТОП новини

Брехня ЗМІ Росії: полонений силовик намагався цеглою стерти «бандерівську» наколку


Виявилось, що телеканал «Звезда» спотворив інформацію про шахтаря, який перебував у полоні ще у травні 2014 року

Телеканал Міністерства оборони Росії продемонстрував – як актуальне – фото піврічної давнини з українським полоненим, спотворивши при цьому інформацію про чоловіка на цій світлині і решту обставин.

Другого лютого телеканал Міністерства оборони Росії опублікував фото із заголовком «Полонений силовик намагався цеглою стерти бандерівську наколку». На фотографії рука чоловіка з татуюванням у вигляді українського герба і напис: «Слава Україні! Героям Слава!». За версією телеканалу «Звезда», це фотографії полоненого українського бійця, який за допомогою цегли (!) намагався стерти з плеча татуювання «з нацистською символікою». Журналісти цього каналу посилаються на групу «Сводки от ополчения Новоросии».

«Перед тим, як потрапити в полон, «укр» намагався відтерти татуювання, щоб занадто не палитися, бо ж фашисти знають, що до них зовсім інше ставлення, ніж до бійців строкової служби ЗСУ, але ж печатку «нацизму» не так вже й просто відтерти», – розповіли у цій спільноті.

В контексті цього повідомлення, телеканал «Звезда» інформує про полонених українських військових, які, за версією цього ЗМІ, потрапили у «котел під Дебальцево».

Ця фотографія – не сенсація. На теренах інтернету та у соцмережах цей же знімок був опублікований ще 24 жовтня 2014 року.

Чоловік на світлині – це шахтар Олександр Гуров, який потрапив у полон сепаратистів у травні 2014 року. Тоді Олександр розповідав про те, що його катували сепаратисти, та продемонстрував численні гематоми на тілі. За його словами, вони намагались знівечити татуювання зі зображенням української символіки за допомогою зламаної лампи, після чого на тілі залишись рани.

Викрадений сепаратистами шахтар розповів про катування в полоні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Деякі користувачі соцмереж, зокрема прихильники проросійських бойовиків, намагаються довести, що ця світлина – з числа актуальних подій і завантажують її собі на сторінку.

Радіо Свобода зв’язалось з Олександром Гуровим, який підтвердив, що це – його фото, коли він був у полоні ще у травні.

«Це моя з травня місяця фотографія, у травні, це все ще «прокатувало», але зараз, якщо ви з таким татуюванням потрапите у полон, то живими звідти не вийдете. По-перше. під Дебальцево немає «Правого сектора», – зауважив Гуров.

Чоловік наразі живе на підконтрольній українським військовим території і каже, що отримує погрози від проросійських бойовиків.

– Я чекав цієї агресії, вони мені в соціальних мережах пишуть, погрожують увесь час, для мене нічого нового в цьому немає.

– Хто саме Вам погрожує?

– «Ополченці» їхні.

– Що саме кажуть?

– Що скоро увійдуть сюди і «виріжуть» мене і мою родину.

– В якому населеному пункті Ви живете?

– Новогродівка. 35 кілометрів від селища Піски. Їхати звідси потрібно. Буквально вчора, позавчора фотографію вислали «Вконтакті» мені, погрожували.

Чи стосуються ці погрози ідеологічних питань?

– Ми «нацисти і фашисти». Все тут… Я вам більше скажу, щоб Ви розуміли. Кажуть по телевізору, що люди тут щось усвідомили, я Вам скажу чесно, тут було 70% дурних, так і залишилось… Наших військовим плюють у слід. Я розумію, що ми воюємо за свою землю. Але за людей цих воювати просто немає сенсу.

– Ви вважаєте, що більшість мешканців, з якими Ви контактуєте, вони на боці сепаратистів?

– Так.

– Там, де Ви зараз перебуваєте, немає обстрілів? Люди хочуть до «ДНР» і «ЛНР»?

– Обстрілів немає. Але у людей тут своя «політика в голові». Вони вірять в те, що «прийде Путін і все буде прекрасно». Я їм пояснюю, що таке невизнана республіка, вони мене не слухають. Мені дуже шкода наших бійців…

На думку іншого мешканця Донбасу, Андрія Миколайовича, симпатії тамтешніх мешканців розділилися.

«Дуже багато людей виїхали, багато з них – за Україну. Розумієте, навіть в одній сім’ї різні думки, батько – за Україну, син за «Новоросію». При цьому вони дивляться одне й те саме телебачення. Якби в мене запитали, де б я хотів жити, я сказав би: для того, щоб такий висновок зробити, треба пожити і там і там. Люди, які виїхали до України, вони бачать, що там працюють банкомати, там є робота. А тут нічого немає. Навіть сьогодні сказав Кіхтенко, що може треба відключити електроенергію у вас там, у Донецьку, щоб не стріляли, не вбивали людей. Навіть Кіхтенко, який казав, що треба «гуманітарно» відноситися до людей у Донецьку, навіть він вже розуміє, що щось тут не те, з цими людьми, які тут залишились».

30.01.2015
ЗМІ Росії поширюють дезінформацію про ситуацію довкола Дебальцева

Кореспондент Радіо Свобода спростовує повідомлення про «котел» і захоплення Попасної далі
29.01.2015
Фінський туроператор спростував заяви ЗМІ Росії про тури у Крим

Російські ЗМІ повідомили про «протокол про наміри», який буцімто було укладено далі
28.01.2015
Брехня ЗМІ Росії про ставлення до полонених бійців

Російський канал показав відео з тими самими полоненими, яких раніше бачили на «параді полонених» у Донецьку далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG