Доступність посилання

ТОП новини

Результат українського конфлікту для Росії – катастрофічний – Ален Делетро


Брюссель переконаний: санкції вже дали економічні результати й повинні призвести до зміни агресивної політики Росії

Брюссель – Брюссельський круглий стіл, присвячений майбутньому російсько-європейських відносин, планувався як дебати й аналізи за участі проросійських дипломатів та здебільшого тих експертів та науковців, що симпатизують Москві. Однак, вже на його відкритті цього заходу стало зрозуміло: шила в мішку не сховаєш, а пропагандистські та дезінформуючі заяви та пояснення представників Росії у кращому випадку викликали в залі, якщо не обурення, то сміх.

Знайти відповідь на запитання: «що чекає на подальші відносини Росії та Євросоюзу», намагалися в понеділок у Брюсселі. Однак, навіть досвідчений постійний російський представник при ЄС Володимир Чижов, численні проросійські науковці та аналітики, зібравшись у залі Королівської академії наук, виявили, що нікуди правди діти: сумніви щодо участі російської армії у конфлікті, кремлівської агресії, пропаганди та відвертого протистояння Москви і Заходу – розвіяні. Навіть при тому, що російський дипломат не оминув нагоди скористатися звичною кремлівською риторикою в дусі: українська «партія війни», «державний переворот на чолі з нацистами», «ізоляція та обстріли національною армією мирних мешканців Донбасу», а також нарікнув на несправедливість та недієвість європейських санкцій щодо Росії.

Реакції в залі були більш, ніж переконливими: заяви на кшталт «російських військ в Україні немає» викликали серед слухачів тільки обурення та сміх.

На Чижова це, як виглядало, не справляло особливого враження, тож він продовжував стверджувати, що Росія «у будь-якому разі й надалі буде важливим гравцем, бо доля України їй не байдужа», а Євросоюз своїми санкціями, мовляв, тільки погіршує ситуацію.

«ЄС санкціями різними способами «сам собі прострілив ногу. Навіть усередині союзу зростають нарікання, що вони економічно не вигідні і не дали бажаного політичного результату. А тим часом, антиросійські голоси в західній пресі стали найгучнішими з часів Холодної війни», – заявив російський посол.

Політика Росії – це шлях до поглиблення ізоляції – дипломат

Втім, представник Європейської служби зовнішніх дій, директор департаменту Східної Європи та Центральної Азії Ґуннар Віґанд на всі критичні напади та дезінформуючі заяви Чижова методично відповідав у такому дусі: «влада так званих «ДНР» та «ЛНР» – нелегітимна, Крим не був «возз’єднаний» з Росією, а незаконно анексований, російські танки та армія воюють на Донбасі, натомість, Москва пішла шляхом, який не дає можливості зближення з ЄС, а веде до ізоляції.

Росія стала ізольованою та не має жодної підтримки своєї політики військової дестабілізації та анексії держав-сусідів
Ґуннар Віґанд

«Хоче Росія грати свою роль у міжнародній системі, базованій на існуючих законах, один з яких – ненапад та незагарбання території сусідів, чи вона цього не хоче? – запитує Віґанд. – Останні зустрічі в рамках ОБСЄ засвідчили, наскільки Росія стала ізольованою та не має жодної підтримки своєї політики військової дестабілізації та анексії держав-сусідів».

Європейський дипломат заперечив: санкції, впроваджені проти Росії, напряму пов’язані з ситуацією з Кримом та на сході України. «Необхідність подальших санкцій виникла з необхідності деескалації напруги. Вони не націлені на російський народ, а на тих осіб та установи, що відповідальні за політику, яка призвела до анексії Криму та дестабілізації сходу», – каже європейський дипломат, додаючи: санкції працюють, щоправда, лише в економічному сенсі. Тим часом, ЄС вірить, що вони підштовхнуть Москву до усвідомлення: спіраль насилля має припинитися саме політичними важелями.

Правда, яку бачить весь світ, але не російські ЗМІ і президент – експерт

А тим часом, найкраще охарактеризував настрої щодо Росії та її стосунків із ЄС, один зі слухачів, старший співробітник аналітичного центру FRIDE Ален Делетро. Він наголосив: найбільше вразила манера дипломатів.

«Посол Чижов – самовпевнений, як нинішній російський уряд, казав те, з чим здебільшого не погодишся. Тим часом, представник дипломатичної служби ЄС Віґанд виглядав сумним, і цей сум можна розділити, адже ми в ЄС хотіли б добрих відносин із Росією, але це неможливо, адже нікому у світі, навіть країнам, що були друзями Росії, не до вподоби, що одна країна порушує кордони іншої, бо вона у військовому сенсі сильніша», – наголосив експерт.

«Гадаю, результат для Росії – катастрофічний: її велика дипломатія ізольована чотирма із п’яти найпотужніших країн-сусідів. Навіть ті держави, що мовчазно спостерігають за тим, що чинять росіяни, не йдуть за нею. Тож, пане Чижов, що Ви ще скажете мені, аби я далі цікавився вашою Росією? Але ж факти в зонах конфлікту такі очевидні… Очевидні для всього світу, лиш не для ваших ЗМІ та вашого президента», – зазначив Ален Делетро.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG