Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Росії дозволено все, то чому мені ні – протестувальник з «Метрополітен-опера»


Анна Нетребко та Олег Царьов у Санкт-Петербурзі, 8 грудня 2014 року
Анна Нетребко та Олег Царьов у Санкт-Петербурзі, 8 грудня 2014 року

Не можна показувати емоції та страждання на сцені, але не зважати на них у реальному житті, вважає Роман Торговицький

Емігрант із Росії Роман Торговицький, який після прем’єри опери «Іоланта» вийшов на сцену нью-йоркського театру «Метрополітен-опера» разом із трупою, тримаючи плакат із портретами оперної діви Анни Нетребко, диригента Валерія Гергієва та російського президента Володимира Путіна з намальованими вусами Гітлера, а також написом: «Активні учасники війни Путіна проти України», у розмові з Радіо Свобода пояснив свій вчинок, а також те, чому б він не хотів його повторити.

Розгорнувши свій плакат, Роман Торговицький показав його оперній діві Анні Нетребко, яка у грудні виписала чек на один мільйон російських рублів одному з лідерів сепаратистів Олегу Царьову на відбудову незруйнованого Донецького оперного театру і позувала з прапором так званої «Новоросії».

Частина аудиторії освистала Торговицького, частина – нагородила його схвальними вигуками. Він пішов зі сцени приблизно за півхвилини.

Плакат, з яким Роман Торговицький вийшов на сцену «Метрополітен-опера»
Плакат, з яким Роман Торговицький вийшов на сцену «Метрополітен-опера»

Пізніше його звинуватили в незаконному перебуванні на сцені, яка є власністю опери. Торговицький провів майже 24 години під арештом, перш ніж його було умовно звільнено.

Анну Нетребко та Валерія Гергієва, які підписали лист на підтримку політики російського президента Володимира Путіна в Україні та Криму, 38-річний Торговицький вважає «лицемірами».

Опера зачіпає людські почуття і пристрасті. Показувати їх на сцені, але в реальному житті не зважати на фундаментальні людські емоції і людські страждання – це лицемірно

«На певному рівні, опера зачіпає людські емоції, співчуття, пристрасті. Показувати їх на сцені, але в реальному житті не зважати на фундаментальні людські емоції і людські страждання – це лицемірно», – розповів Торговицький у бесіді з Радіо Свобода незабаром після виходу з-під арешту.

Він пояснив: для того, щоб протестувати проти Нетребко та Гергієва, він використовує такий самий «сильний психологічний підхід», який Росія використала під час вторгнення до Криму.

Якщо ви хочете зневажати міжнародний закон, дозвольте мені зневажати прийнятну поведінку під час оперного концерту. Давайте побачимо, як вам це сподобається

«Вони є затятими прихильниками того, що Росія може робити що завгодно та зневажати міжнародні закони, тому я кажу: добре, якщо ви хочете зневажати міжнародний закон, дозвольте мені зневажати прийнятну поведінку під час оперного концерту. Давайте побачимо, як вам це сподобається», – пояснив Торговицький.

Він сказав, що подібні акції протесту є для нього важкими не фізично, але психологічно. «Мені сниться, що я вискакую на сцену після виступу, серце починає битися частіше», – розповів він.

Торговицький не впевнений у тому, чи повторить він свою акцію.

Дуже неприємно проводити час у в’язницях. Якщо буде необхідно, я зроблю це знову, однак я не отримую від цього задоволення

«Сподіваюсь, що ні. Мені це не подобається, крім того, це вимагає багато часу. Дуже неприємно проводити час у в’язницях, а я знайомлюся з американськими в’язницями все більше й більше. Якщо буде необхідно, я зроблю це знову, однак я не отримую від цього задоволення. Побачимо», – сказав він.

Прихильність Pussy Riot

Торговицький не вперше відкрито протестував проти прихильників Путіна. У травні минулого року він вискочив на сцену театру «Сендерс» університету Гарвард після концерту скрипаля Володимира Співакова, який також підписав лист на підтримку Путіна.

Торговицький наблизився до Співакова, але поліція стягнула його зі сцени й арештувала. Звинувачення в порушенні громадського порядку з нього зняли, але Торговицькому (який отримав ступінь доктора філософії з питань біологічної статистики від того самого університету) заборонили ступати на територію цього престижного навчального закладу.

Тим не менш, він повернувся до Гарварду вже 15 вересня, коли російська панк-рок група «Pussy Riot» зустрічалася там зі студентами. Торговицький поставив групі довге запитання, пізніше його заарештували за незаконне перебування на території університету.

«Pussy Riot» прийшли до Кембриджської поліції, щоб допомогти його звільненню. Після опівночі 16 вересня, вони опублікували світлину з Торговицьким у Twitter зі словами: «Нам щойно вдалося звільнити Романа Торговицького – поліція його відпустила, ура!».

«Поранений воїн України»

Торговицький, який переїхав до США з Москви у 17 років, розповів, що залучився до про-української кампанії «випадково». Він був у Санкт-Петербурзі у відрядженні, коли в Києві розпочалися протести Євромайдану. Торговицький вирішив поїхати до Києва, щоб самому все побачити.

«Мене це просто вразило», – сказав він, додавши, що ніколи «не зустрічав стільки людей, відданих змінам на краще – як молодих, так і літніх».

Пізніше він заснував організацію «Wounded Warrior Ukraine» («Поранений воїн України»), яка планує вчити українців лікувати посттравматичні стресові розлади.

«Дуже дивно, що кожного дня я маю можливість говорити та зустрічатися з людьми, які страждають від цієї політики, а Нетребко та Гергієв приїздять сюди у США», – сказав Торговицький.

Матеріал підготували Люк Джонсон та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG