Доступність посилання

ТОП новини

Києву потрібно почати «серйозну розмову» з сепаратистами про компроміс – МЗС Росії


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У міністерстві закордонних справ Росії заявляють, що для урегулювання ситуації на Донбасі необхідно Києву потрібно почати «серйозну розмову з «ДНР» і «ЛНР» про пошук політичного компромісу».

«Єдино можливий спосіб зупинити подальші людські страждання і подолати глибоку кризу української державності – змусити київську владу почати серйозну розмову з ДНР і ЛНР про пошук політичного компромісу, який повинен бути закріплений прийнятною для всіх конституційною реформою», – йдеться у заяві російського відомства.

«Російська Федерація зі свого боку буде і далі робити все від неї залежне для досягнення цієї мети в інтересах миру та стабільності на Україні», – додають у МЗС Росії.

Напередодні президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом наголосив на необхідності офіційної реакції з боку Росії як сторони мінських домовленостей на зрив роботи тристоронньої контактної групи.

Сьогодні у МЗС України зазначили, що Україна очікує від російської сторони реакції у зв’язку зі зривом мінських переговорів.

31 січня зустріч у Мінську тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на сході України тривала понад чотири години. Участь у засіданні взяли спецпредставник ОБСЄ Гайді Тальявіні, екс-президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, разом з яким на зустріч прибув лідер руху «Український вибір» Віктор Медведчук, а також представники збройних угруповань «ДНР» Денис Пушилін і «ЛНР» Владислав Дейнего. Про домовленості по завершенні засідання пресі не було оголошено.

Пізніше учасники тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на сході України констатували зрив переговорів через позицію угруповань «ДНР» і «ЛНР». У заяві, оприлюдненій ОБСЄ, зазначається, що представники сепаратистів «не були навіть готові обговорювати виконання режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння, замість цього вони закликали переглянути протокол та меморандум».

XS
SM
MD
LG