Доступність посилання

ТОП новини

НАТО починає реалізацію «Плану дій підвищеної готовності»


Ситуація в Україні, плани підвищення готовності сил НАТО для реагування на виклики на сході та півдні континенту – ці та інші питання будуть в порядку денному зустрічі міністрів оборони НАТО, що запланована на післязавтра, повідомили сьогодні в Північноатлантичному союзі.

На прес-брифінгу, проведеному в переддень зустрічі, повідомили, що в штаб-квартирі НАТО міністри ухвалять рішення щодо «передових сил швидкого реагування», які, як пояснюють в альянсі, мають стати чисельнішими, швидшими і складатися з авіакомпоненту, морського компоненту та компоненту спеціального призначення. Інше рішення, яке мають ухвалити міністри оборони НАТО, – про створення командних пунктів альянсу в Польщі, Болгарії, Румунії та трьох державах Балтії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Тим часом у НАТО відкидають усі заяви представників Росії, що альянс споряджає українські Збройні сили і навіть воює на сході України. «Це нісенітниця», – заявляють представники НАТО.

Натомість, повідомляє прес-секретар НАТО Оана Лунджеску, альянс бачить і бере до уваги докази присутності російської регулярної армії та високотехнологічного військового обладнання, яке використовують військові та російські сепаратисти, що пройшли спеціальні навчання.

«НАТО не має можливості надавати озброєння, – заявляють представники альянсу. – Та ми значно поглибили політичний діалог із Києвом і надаємо експертну допомогу, а також підтримку практичну – через так звані трастові фонди».

Як стало відомо, протягом запланованого в рамках міністерської зустрічі засідання Комісії Грузія – НАТО проведуть огляд прогресу Грузії на шляху до членства в альянсі. Зокрема обговорять створення на її території тренувального центру НАТО та навчань, запланованих на цей та наступний роки.

У НАТО раніше звертали увагу, що Північноатлантичний союз як організація не має власних озброєнь, тому й не може надавати їх – озброєння є власністю країн-членів, і вони вільні надавати їх Україні на двосторонніх засадах.

XS
SM
MD
LG