Доступність посилання

ТОП новини

Верховній Раді пропонують зменшити присутність Росії в українському ефірі


Кривавий телевізор як символ російської пропаганди на українському ТБ, акція під Держкіно. Київ, вересень 2014 року
Кривавий телевізор як символ російської пропаганди на українському ТБ, акція під Держкіно. Київ, вересень 2014 року

«Інтер» поспіхом відмежувався від російського «Першого каналу» і критикує законопроекти

Телеканал «Інтер» визнав російську участь у своєму статутному капіталі. Це, щоправда, вже неактуально: вранці у вівторок телеканал повідомив про те, що 29 відсотків акцій, які належали російському «Первому каналу» від сьогодні – у власності компаній Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна. Цього ж тижня Верховна Рада має розглянути законопроект, який забороняє участь російських фізичних чи юридичних осіб у фінансуванні українських телерадіоорганізацій, – і ще низку інших ініціатив, які на телеканалі «Інтер» вважають порушенням свободи слова. Автори цих законопроектів, однак, нагадують: де-факто в Україні – війна, і ЗМІ на ній – іще один вид зброї.

100 мільйонів доларів – стільки Inter Media Group і Group DF заплатили за пакет акцій телеканалу «Інтер», які донині належали російському «Первому каналу». На «Інтері» заявили, що російський акціонер на канал ніяк не впливав, але до угоди вдалися «через політичний тиск».

Днем раніше телеканал «Інтер» закликав народних депутатів зняти з розгляду у парламенті чотири законопроекти (1768, 1317, 1824 та 1889), які стосуються роботи телебачення і радіомовлення. Ці ініціативи на телеканалі «Інтер» вважають «найбільшою загрозою для вітчизняних мас-медіа за всі роки незалежності».

Юрій Бойко
Юрій Бойко

Таку точку зору підтримує й лідер фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко. «Запропоновані законопроекти поставлять на коліна всі незалежні мас-медіа. По суті, це – підготовка рейдерського захоплення неугодних ЗМІ. Нацрада може отримати право без рішення суду зупиняти ліцензію каналу чи радіостанції. Відсутність мовлення – це знищення ЗМІ», – заявив він на засіданні Ради у вівторок.

Сюмар і Бойко про «інформаційні законопроекти» в Раді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Йдеться про законопроект номер 1824, який дозволяє Нацраді з питань телебачення і радіомовлення тимчасово зупиняти дію ліцензії у разі виявлення порушень закону про телебачення і радіомовлення. Його теж пропонують доповнити – у частині про зміст, заборонений до оприлюднення у теле- і радіопрограмах. Цей законопроект, однак, до порядку денного Верховної Ради взагалі не включений.

Український регулятор беззубий – Шевченко

Сергій Висоцький
Сергій Висоцький

Ще одна законодавча ініціатива, проти якої виступили на «Інтері» – проект закону номер 1768, яким пропонують заборонити участь фізичних чи юридичних осіб із Росії як держави-агресора у фінансуванні українських телерадіокомпаній. Один із авторів законопроекту, народний депутат від «Народного фронту» Сергій Висоцький пояснює його нагальність роллю медіа у гібридній війні, яку Росія веде проти України.

Журналіст у цій гібридній війні може завдати шкоди більшої, ніж «Град» чи артилерія
Сергій Висоцький

«Журналіст у цій гібридній війні може завдати шкоди більшої, ніж «Град» чи артилерія, – вважає він. – Ми не казали, що цей закон спрямований проти телеканалу «Інтер», бо ми вважаємо, що прихована присутність російських медіа чи російських компаній, олігархів є значною на українському медіаринку».

Проти законопроектів у сфері свободи слова, які цього тижня розглядає Верховна Рада, виступили у своїй спільній заяві і три президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко. На їхню думку, у разі ухвалення згаданих законів влада матиме змогу адміністративно впливати на ЗМІ.

Директор Інституту медіаправа Тарас Шевченко каже: згадані законопроекти можна ухвалити у першому читанні за умови, що до їхнього ухвалення в цілому парламентарі врахують всі озвучені щодо цих ініціатив зауваження. Щодо ймовірного розширення повноважень Нацради з питань телебачення і радіомовлення, то, за словами Тараса Шевченка, можливість запроваджувати санкції й тимчасово зупиняти дію ліцензії мають регуляторні органи у багатьох країнах світу.

На відміну від молдовського регулятора, який виніс рішення і притягнув до відповідальності телеканал за неправильне висвітлення подій на Донбасі, український регулятор жодного разу цього не зробив
Тарас Шевченко

«Український регулятор абсолютно беззубий. Він не виніс жодного штрафу за все життя і навіть не займався розробкою документів, які дозволили б нарешті ці штрафи брати, – розповідає директор Інституту медіаправа. – На відміну від молдовського регулятора, який виніс рішення і притягнув до відповідальності телеканал за неправильне висвітлення подій на Донбасі, український регулятор жодного разу цього не зробив. Єдине, чим він прославився, – це тим, що відреагував на заяви і політиків, і громадськості і виніс попередження «Інтеру» за Кобзона».

За словами Тараса Шевченка, за умови розширення повноважень Нацради з питань телебачення і радіомовлення особливо гостро постане питання складу такого регуляторного органу, а саме – незаангажованості тих, хто ухвалюватиме відповідні суворі рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG