Доступність посилання

ТОП новини

Новий голова Харківської ОДА обіцяє відсіч тим, хто буде проти України


Порошенко представив нового голову Харківської ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Порошенко представив нового голову Харківської ОДА

«Харківська область – стратегічна опора України в боротьбі з агресором і терористами» – президент Порошенко

У вівторок президент України Петро Порошенко офіційно представив нового голову Харківської обласної державної адміністрації Ігоря Райніна. Райнін кілька останніх місяців пропрацював заступником голови адміністрації президента, а перед тим був першим заступником голови Харківської ОДА, коли керував Ігор Балута. Петро Порошенко наполягає, аби новий очільник Харківщини у прифронтовій і стратегічно важливій області вів сувору боротьбу з проросійськими рухами і бойовиками, які повсякчас намагаються розхитати ситуацію, робив усе для збереженні єдності та проведення реформ.

Суперечки щодо ймовірних претендентів на посаду нового голови Харківської обласної державної адміністрації тривали від-літа минулого року. Озвучувалися прізвища бізнесменів, політиків з двох таборів інтересів: міністра МВС України Арсена Авакова, ставлеником якого був Ігор Балута, і голови адміністрації президента України Бориса Ложкіна. Невідома дотепер широкому загалу особа Ігоря Райніна багатьма представниками місцевих еліт вважається компромісною, бо його кандидатура влаштовує як Арсена Авакова, так і адміністрацію президента.

Серед лобістів Ігоря Райніна називають Олексія Логвіненка (голова спостережної ради «Мегабанку» – ред.) і Геннадія Кернеса, в якого з Ігорем Балутою від початку керування областю, м’яко кажучи, стосунки були прохолодними. Міський голова Геннадій Кернес в інтерв’ю Радіо Свобода заперечив свою причетність до залаштункових перемовин із адміністрацією президента, але Ігоря Райніна назвав «компромісом».

«Я думаю, що наші стосунки з головою обладміністрації будуть знову налагоджені і буде краще, ніж при Ігорі Балуті. Мої передбачення ґрунтуються на тому, що Райнін харків’янин, він кілька разів спілкувався зі мною, я спілкувався з ним, Я думаю, ми знайдемо точки дотику і працюватимемо спільно для людей», – наголосив Геннадій Кернес.

Про більш теплі стосунки Кернеса із Райніним свідчить хоча б той факт, що міський голова прибув на офіційне представлення нового голови ОДА, чого не було у березні, коли з активом області Арсен Аваков знайомив Ігоря Балуту.

Важливо, щоб прифронтову Харківщину очолював сильний управлінець – Порошенко

Сорокаоднорічний Ігор Райнін раніше працював в обладміністрації при трьох головах Харківської ОДА – при Кушнарьові, Авакові та Балуті – першим заступником голови обладміністрації. Останні кілька місяців працював заступником голови адміністрації президента України. Його сам президент охарактеризував як сильного управлінця.

Харківська область – стратегічна опора України в боротьбі з агресором і терористами
Петро Порошенко

«Харківська область – стратегічна опора України в боротьбі з агресором і терористами. Мирна, але стривожена Харківщина по суті прифронтовий регіон між охопленим війною Донбасом та рештою України, тому надзвичайно важливо щоб її очолював дуже сильний управлінець», – наголосив Петро Порошенко.

Після озвучення офіційного наказу про призначення нового голови ХОДА президент України назвав три вимоги до керівника області.

«Внесок Харкова в оборону держави, чекаю єдності, стабільності, спокою, який не дасть можливості розхитати човен і відкрити другий фронт. Я чекаю реформ. Війна не є для нас вибаченням для того, щоб ми реформи не проводили. І я не збираюся далі миритися ні з корупцією, ні з крадіжками, ні з чиновничим чванством, ні з відсутністю інвестиційного клімату, ні з судовим безладом, ні з будь-якими іншими речами», – заявив Петро Порошенко.

Порошенко про люстрацію, зброю з Америки та переговори у Мінську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Ні про автономію, ні про федерацію не йдеться – президент

Президент, звертаючись до місцевих політиків, представників нової та старої влади, попросив об’єднатися навколо ідеї єдності та територіальної цілісності України.

«А політичні конфлікти – внутрішні, в сенсі конкуренції – політичної конкуренції та боротьби не повинні розкачувати ситуацію. Вони мають вирішуватися цивілізовано, тим більше, що до місцевих виборів залишилося небагато часу. І прохання: переконливістю, конкретними діями завойовуйте голоси харків’ян. Я думаю, що це єдиний спосіб політичної боротьби, який прийнятний в умовах коли країна знаходиться в реальній війні», – зазначив Петро Порошенко.

Щодо місцевих виборів, які в Україні відбудуться восени, президент висловив сподівання, що вони вже пройдуть за конституційною реформою децентралізації.

«Днями має бути створена нова конституційна комісія», – зауважив Порошенко.

В її складі працюватимуть як українські експерти конституційного права, так і фахівці з Венеціанської комісії, про що у Порошенка є домовленість з її президентом. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, очільник держави наголосив, що представники з «Опозиційного блоку», які збираються претендувати на депутатські крісла в обласних, міських та сільських радах, чи будь-хто з проросійських лідерів можуть й не сподіватися на поступки в бік федералізації чи всіляких автономій.

Ні про автономію, ні про федерацію, ні про якісь інші дурниці не йдеться. Йдеться про бюджетну децентралізацію
Петро Порошенко

«Ні про автономію, ні про федерацію, ні про якісь інші в українських умовах, перепрошую на слові, дурниці не йдеться. Чому, бо цього не хоче український народ. Йдеться про бюджетну децентралізацію. Це створює додаткову мотивацію для місцевих керівників і для територіальної громади, для того, щоб створювати кращий інвестиційний клімат, знижувати рівень корупції і робити все, щоб залучати інвесторів», – зауважив Петро Порошенко.

А тим часом новий голова Харківської обладміністрації Ігор Райнін пригрозив силам, що сповідують сепаратизм і проросійський дух, жорсткою протидією.

«Тим, хто налаштований деструктивно, і ті люди, що налаштовані проти України, ті рухи, які проти України, будуть негайно і твердо відсікатися – миттєво», – попередив Ігор Райнін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG