Доступність посилання

ТОП новини

У нас тривають безперервні дискусії стосовно допомоги уряду України – Псакі


Джен Псакі, секретар Держдепартаменту США
Джен Псакі, секретар Держдепартаменту США

«Ми будемо говорити про те, як провести необхідні реформи, як ми можемо допомогти, поки Україна перебуває перехідному періоді»

У Держдепартаменті США врахують поради експертів негайно надати Україні летальну військову й значно більшу грошову допомогу. Прес-секретар Держдепартаменту Джен Псакі не виключила, але стримано прокоментувала сильну підтримку озброєнням та фінансуванням у розмірі по мільярду доларів на найближчі три роки для України, надати яку наполегливо закликають колишні дипломати й провідні експерти.

«Як ви знаєте, це група дуже поважних колишніх чиновників, але зараз вони не представляють американського уряду, хоч і служили цьому уряду в минулому. Ми розглядаємо їх пропозиції. В адміністрації у нас тривають безперервні дискусії стосовно допомоги українському уряду, надання якої ми сподіваємося продовжити. Лише протягом останніх кількох місяців ми збільшили нашу підтримку до 118 мільйонів на нелетальну допомогу», – сказала Псакі.

Вона також розповіла про майбутній візит до України державного секретаря США Джона Керрі.

«Це дуже важливо – мати такі зустрічі. У нас запланована низка зустрічей з представниками українського уряду та деякими новими депутатами із парламенту. Ми будемо говорити про стан речей, про те, як провести необхідні реформи й про те, як ми можемо допомогти, поки Україна перебуває у цьому перехідному періоді. Про те, як ми можемо знову надати нашу сильну підтримку українцям», – сказала Псакі.

Днями американська преса повідомила про можливу зміну курсу адміністрації Барака Обами. Експерти заявили, що президент США може піти на надання Україні смертоносної військової допомоги. Прес-секретар Держдепартаменту таку можливість не відкидає, але й не підтверджує. Каже: політика США в питанні України поки що залишається незмінною. А розв’язання військового конфлікту на сході України США бачать лише в мирних переговорах.

«Ми бачимо дипломатичне рішення цього питання. І ми підтримали б також політичне рішення цього питання. Як ви знаєте, є Мінські домовленості, які Росія і підтримувані нею сепаратисти просто повинні запровадити», – сказала Псакі.

«Україна це зробила. Україна здійснила кроки для того, щоб реалізувати певні компоненти Мінських домовленостей. Питання в тому – чи Росія готова зробити те саме. І якщо вони готові – ми б зняли частину санкцій, які були застосовані», – зауважила прес-секретар Держдепартаменту.

Псакі розуміє те, що дипломатія поки не спрацювала, а ситуація на Сході від початку нового року лише загострюється. Однак знову наголошує, що основою для розв’язання кризи в Україні є дипломатичні переговори. Зі свого боку США, за словами речниці Держдепартаменту, будуть збільшувати фінансову допомогу, яка за останні місяці вже зросла до 118 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG