Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні звинуватила сепаратистів у загостренні ситуації на Донбасі


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявляє, що «спіраль постійно наростаючого насильства на сході України треба зупинити», і звинуватила проросійських сепаратистів у загостренні ситуації.

«Обстріл цивільних жителів, де б він не відбувався, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права», – заявила Моґеріні.

«Бої, викликані наступом сепаратистів, зокрема довкола Дебальцева, викликають значні людські страждання і підривають зусилля, спрямовані на політичне вирішення конфлікту», – наголосила глава зовнішньополітичного відомства ЄС.

Вона приєдналася до заклику ОБСЄ про необхідність негайного перемир’я в районі Дебальцева, заявивши, що припинення вогню має тривати щонайменше три дні.

«Цивільне населення повинне мати змогу залишити зону конфлікту безпечно», – сказала Моґеріні.

Вона також вкотре закликала відвести артилерію від житлових районів.

В ООН 3 лютого заявили про збільшення кількості жертв конфлікту на сході України до 5358 людей і закликали сторони зупинити «потенційно катастрофічне» загострення ситуації. За даними організації, понад 12 тисяч людей були поранені. В ООН допустили, що насправді ці дані можуть бути «значно вищими».

У частині Донбасу від квітня минулого року триває, за офіційним визначенням, антитерористична операція проти збройних проросійських сепаратистів, а також російських військ, що підтримують їх. Неофіційно говорять про війну Росії проти України. В останні тижні, після початку масового наступу бойовиків на позиції українських силовиків і намагань українських сил втримати оборону, ситуація на лінії фронту на сході України різко загострилася.

XS
SM
MD
LG