Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат оголосив голодування через Савченко


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Депутат Європейського парламенту від Литви Пятрас Ауштрявічюс на знак протесту проти незаконного ув’язнення української льотчиці Надії Савченко в Росії оголосив голодування.

«Група на підтримку України в Європарламенті закликає російського посла Чижова поважати міжнародні стандарти і звільнити Савченко. Сьогодні я оголосив голодування!» – написав він в своєму twitter, маючи на увазі постійного представника Росії в ЄС Володимира Чижова.

13 грудня минулого року Надія Савченко почала голодування в московському СІЗО і продовжує його дотепер. 29 січня Савченко перевели до медсанчастини.

Раніше, 26 січня, Савченко зареєстрували як делегата ПАРЄ, а також надали їй міжнародний імунітет. Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росі ї звільнити ув’язнену в цій країні громадянку України Савченко.

У Росії Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У липні минулого року Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, перевезли через кордон і передали російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до загибелі журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає.

29 січня адвокати повідомили, що слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG