Доступність посилання

ТОП новини

СБУ розслідує справи донбаських посадовців за сепаратистський «референдум»


Маркіян Лубківський, архівне фото
Маркіян Лубківський, архівне фото

Служба безпеки України розпочала чотири кримінальні провадження за статтями 109 і 110 Кримінального кодексу щодо чотирьох громадян України, які «здійснювали задокументовану СБУ протиправну діяльність з організації незаконного референдуму» на території Донбасу у травні минулого року, повідомив сьогодні радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

Ідеться про голову Дружківської міськради Донецької області, двох депутатів Краматорської міськради та ще одного громадянина України, написав він у фейсбуці.

Ці особи виступили ініціаторами, організаторами і підбурювачами незаконних референдумів у містах Дружківці і Краматорську, і матеріали щодо них направлені до управління нагляду за додержанням законів об’єднаними силами АТО ГПУ та внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, мовиться в повідомленні.

У травні минулого року в деяких частинах Донецької й Луганської областей, які контролювали збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій, а відтак оголосили про «велику явку виборців» і майже 90-відсоткові «результати» за таку «незалежність». Україна й держави світу та міжнародні об’єднання заявили, що ці заходи незаконні й нелегітимні і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку.

XS
SM
MD
LG