Доступність посилання

ТОП новини

«Виїжджали на своїй машині. Було дуже страшно» – переселенка з Дебальцева


До Києва прибули переселенці з Дебальцева і Горлівки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

До Києва прибули переселенці з Дебальцева і Горлівки

Понад 2,5 тисяч людей евакуювали за останній тиждень із міст на лінії фронту на Донбасі

Понад 2,5 тисяч людей евакуювали за останній тиждень із міст на лінії фронту на Донбасі – Дебальцева, Авдіївки і Світлодарська. Рятувальники, волонтери, приватні перевізники або ж власне авто – вичерпний перелік помічників та способів виїхати із зони АТО. Радіо Свобода зʼясовувало, як і куди їдуть жителі тих районів Донбасу, які опинилися в епіцентрі конфлікту.

Премʼєр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє: евакуація із зони конфлікту на Донбасі ускладняється тим, що автобуси з цивільними обстрілюють бойовики.

«Всі машини пофарбовані в білий колір з червоними хрестами. Ще раз звертаюсь до представників міжнародних організацій, в першу чергу до ОБСЄ, і до Росії, яка контролює своїх російських терористів: припиніть обстріл мирних громадян», – заявив глава уряду.

В ОБСЄ закликають тристоронню контактну групу посприяти тому, щоб хоча б на 3 дні у районі Дебальцева припинили стріляти. Евакуація цивільних у містах на кшталт цього – небезпечна і нерегулярна. Днями українська сторона домовилася з бойовиками про одноразові гуманітарні коридори із Дебальцева й Вуглегірська. Але, за словами речника штабу АТО Андрія Лисенка, жодні з домовленостей із бойовиками не підкріплені гарантіями.

«Як тільки немає вогню і пострілів, цим користуються. Домовленості досягаються, але бойовики їх постійно порушують», – розповідає він.

Аварія, з якої зробили таємницю

За даними ООН, усього в Україні нині – близько 850 тисяч внутрішніх переселенців. Але з Донбасу люди втікають не лише в мирні українські області. У Росії, згідно з офіційними даними її міграційної служби, попросили про притулок майже півмільйона українських громадян із зони конфлікту.

Виїзд українських переселенців на територію Росії також не завжди гарантує безпеку. 4 лютого стало відомо про загибель громадян України внаслідок аварії пасажирського мікроавтобуса на трасі у Бєлгородській області Росії. За даними української сторони, російська влада відмовляється надати інформацію про загиблих. Водночас, за даними російських ЗМІ, всі вони – жителі Донецької і Луганської областей.

«Відновити автобус не можна. Водій, на щастя, живий»

Олена Алейникова – волонтер Центру взаємодопомоги «Врятуємо Україну». На своїх авто учасники ініціативи вивозять людей як із населених пунктів уздовж лінії зіткнення, так і з окупованих територій. Волонтери центру працюють без матеріальної чи ресурсної підтримки держави, але якби така допомога була можлива, не відмовилися б.
Олена Алейникова каже: ресурси її центру, який займається не лише евакуацією, але й розселенням і підтримкою переселенців, обмежені. «За минулий тиждень ми втратили два мікроавтобуси. Один потрапив під мінометний обстріл, коли їхав у Дебальцеве за людьми. Наскільки я розумію, відновити його вже не можна. Водій, на щастя, живий. Ще один автобус зараз у ремонті. Таке відбувається весь час», – зазначає вона.

Олена Алейникова розповідає, що кількість людей, які хочуть виїхати з зони конфлікту, постійно зростає. Вона каже про ще одну проблему – про фактичну неможливість виїхати з окупованої території для дорослих чоловіків. Крім того, за словами волонтера, цій категорії громадян не допомагають і під час евакуації.

«Що трапилося у руки, те завантажили і поїхали»

Багато людей виїжджають із зони конфлікту своїми силами. Галина Федорівна разом із чоловіком виїхали з Дебальцева наприкінці січня.

«Ми виїжджали на своїй машині. Було дуже страшно. Що трапилося у руки, те завантажили у машину і швиденько поїхали. Наш будинок був наполовину зруйнований. У сусідів будинок зруйнований повністю. Це жах. У нас більш ніж півмісяця нема світла, газу в місті взагалі нема».

Зараз пані Галина з чоловіком у Дружківці. Розповідають, що у соцвиплатах їм відмовили: бо формально вони, мовляв, не з зони АТО.

Людей із Дебальцева тимчасово прихистив Слов’янськ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Багато переселенців селяться у родичів і друзів, пізніше – самостійно знаходять собі житло і роботу на новому місці. Для тих, хто не має такої змоги, є інформаційний ресурс Державної служби з надзвичайних ситуацій, на якому можна пошукати, у якій області чи населеному пункті є житло і вакансії. За даними відомства, найбільше переселенців нині – у прифронтових районах Донецької і Луганської областей, а також у Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG