Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ затягує розслідування злочинів режиму Януковича – координатор YanukovichLeaks


Громадянські активісти виловлюють документи з річки у Межигір'ї. 21 лютого 2014 року
Громадянські активісти виловлюють документи з річки у Межигір'ї. 21 лютого 2014 року

«Документи, знайдені в Межигір’ї, показують: існувала ціла система – вершиною айсберга була резиденція – відмивання грошей, система хабарів…»

Журналісти з проекту «Януковічлікс» до річниці втечі з України колишнього президента країни Віктора Януковича планують публікацію кількох нових розслідувань про систему економічних зловживань колишньої влади. Ці розслідування засновані, зокрема, на аналізі документів, які ось уже рік публікуються на сайті YanukovichLeaks.org і є архівом президентської резиденції в Межигір’ї.

Поспіхом покидаючи у ніч на 23 лютого 2014 року спецоб’єкт, охорона Януковича не встигла цей архів знищити. Частину паперів нашвидкоруч покидали з пірсу в воду Київського водосховища. Звідти їх витягли активісти самооборони Майдану. Оригінали документів передані до Генеральної прокуратури, слідчі якої, однак, на думку журналістів, не квапляться з долученням доказів до розслідувань кримінальних справ проти Януковича і його соратників. Співрозмовник Радіо Свобода – координатор проекту Олег Хоменок.

– Проект продовжує роботу. Ми працюємо вже з документами, знайденими минулого року в офісі компанії ВЕТЕК, якою володів один з наших молодих олігархів, пан Курченко. Протягом цього тижня приблизно 1200 документів, які відновлені з первинних або порізаних, з’являться на сайті. Серед цих документів – документи адміністративного та господарського характеру, які доводять участь компанії ВЕТЕК в різних махінаціях.

– Там є предмет інтересу для прокуратури, як Ви вважаєте?

Режим Януковича намагався – досить ефективно і активно – накласти руку на ті сфери економічного життя, де гроші з’являються регулярно і де не існувало конкуренції

– Так. Документів було значно більше, але колеги, які займаються в рамках нашого проекту відновленням паперів, відібрали тільки ті, які становлять інтерес з точки зору очевидних ознак порушення законодавства. Крім того, найближчим часом, до річниці втечі Януковича з країни, планується три-чотири публікації-розслідування, пов’язаних з документами, опублікованими минулого року на сайті «Януковічлікс». Наші журналісти продовжують аналізувати документи, з’являються якісь нові факти, пов’язані з діяльністю колишнього режиму. Можна чекати розслідувань, пов’язаних з діяльністю компаній, які працювали на території Межигір’я, і компаній, документи яких були знайдені як у самому Межигір’ї, так і в компанії ВЕТЕК. Я не буду зараз розкривати деталі, але предмети розслідування пов’язані з тим, де найчастіше розкрадалися гроші, – з природними ресурсами і природними монополіями. Режим Януковича намагався – досить ефективно і активно – накласти руку на ті сфери економічного життя, де гроші з’являються регулярно і де не існувало конкуренції.

– Який загальний обсяг документів ви вже обробили? Чи близько до фінішу?

На сайті «Януковічлікс» викладено понад 25 тисяч документів, але Генеральна прокуратура України активних дій у зв’язку з цими документами не вживає. Розслідування затягується

– На сайті «Януковічлікс» викладено понад 25 тисяч документів. Це практично всі зі знайдених нами в Межигір’ї, які заслуговують на увагу. Є ще кілька тисяч порізаних на шредерах сторінок, але я не думаю, що там ми відшукаємо щось надзвичайно важливе. Ми продовжуємо працювати над відновленням і цих документів, але основний масив документів вже розміщено в онлайні. Щоравда, наскільки мені відомо, Генеральна прокуратура України якихось активних дій у зв’язку з цими документами, які були нами передані слідчим ще в лютому минулого року, не вживає. Розслідування затягується.

– Виходить, що є величезний масив документів, пов’язаний з порушенням закону, але прокуратура не реагує – або реагує дуже мляво? Однак звинувачення на адресу Януковича якраз черех економічні злочини висунуто – передана справа до Інтерполу, і Інтерпол розшукує цю людину.

Документи, знайдені в Межигір’ї, показують: існувала ціла система – вершиною айсберга була, резиденція – відмивання грошей, система хабарів, переведення в готівку нелегальних доходів

– Я, звичайно, до ордера Інтерполу ставлюся позитивно – «нагорода повинна знайти героя». Однак діяння, про які ми з вами говоримо, пов’язані не тільки з одним Януковичем. Документи, знайдені в Межигір’ї, показують: існувала ціла система – вершиною айсберга була, власне кажучи, сама резиденція – відмивання грошей, система хабарів, система переведення в готівку нелегальних доходів і так далі, і в цій системі була задіяна дуже велика кількість людей. І питання в тому, як швидко Генеральна прокуратура не тільки оголосить у розшук цих людей, але і розслідує обставини і зробить дії щодо повернення коштів – вкрадених або вивезених за кордон коштів, або коштів, які були розміщені в українських банках. На жаль, тут великої активності не спостерігається.

– Ця система, про яку Ви говорите, зруйнована зараз в Україні?

– Безумовно, вона припинила своє існування. Те, що було побудовано в Межигір’ї – система нелегального отримання доходів і система хабарів, – зруйновано. Створити щось подібне в українському уряді нині, як мені видається, практично неможливо.

– А Вам зрозуміло, де знаходиться горезвісне золото, викрадене Януковичем у народу?

– Я б не сказав, що це зрозуміло. Документи, які знайдені в Межигір’ї, вони показують, яким чином і на які гроші була побудована резиденція. Вони дають уявлення про те, яким чином створювалася система отримання легальних і нелегальних хабарів, як працювала схема неформальних подяк та нелегальної благодійності. Але, як мені видається, з цих документів не очевидно, куди пішли гроші. Існувало кілька банків, але банківської документації в Межигір’ї не було. Я думаю, Генеральна прокуратура могла б і повинна була б провести перевірку банків, через які прокачувалися ці кошти, і простежити, куди вони пішли, яким чином вони були виведені.

– А як Ви оцінюєте роботу прокуратури з усім цим масивом документів? І чому так повільно це розслідування відбувається?

– Я негативно оцінюю роботу прокуратури – це швидше бездіяльність, ніж дія. Я не знаю, чому Генеральна прокуратура так повільно працює. Можливо, це пов’язано з вкрай низькою кваліфікацією її співробітників; можливо, це пов’язано з прагненням витримати паузу, але причина цієї паузи абсолютно для мене незрозуміла.

– Ви у зв’язку з цим вдаєтесь до якихось дій суспільного характеру? Вимагаєте від прокуратури більшої активізації зусиль? Чи це недоцільно або безглуздо, на Ваш погляд?

– Періодично журналісти з різних українських видань відправляють запити до генпрокуратури з приводу розслідування злочинів режиму, в тому числі економічних злочинів режиму. У вівторок генеральний прокурор Віталій Ярема звітував перед однією з фракцій парламенту, фракцією «Блоку Петра Порошенка». Наші колишні колеги, які стали зараз депутатами парламенту, активно ставлять питання щодо того, що робить генпрокуратура у розслідуванні економічних злочинів режиму. Як мені видається, це досить ефективний механізм: після неодноразових звернень такого роду в українському парламенті йде збір підписів за відставку генерального прокурора. Думаю, що однією з причин збору цих підписів і вимоги відставки генпрокурора є і надзвичайно повільне розслідування «межигірських справ», заснованих на документах, які опубліковані на сайті «Януковічлікс».

Межигір’я було повернуто в державну власність і на сьогоднішній день працює як комунальне державне підприємство

– Що зараз в Межигір’ї відбувається? Який статус цього об’єкта?

– Зараз резиденція діє як музей, туди може потрапити будь-яка людина, заплативши невелику суму грошей. Проводяться екскурсії. Наскільки мені відомо, з «економічної» точки зору Межигір’я було повернуто в державну власність і на сьогоднішній день працює як комунальне державне підприємство.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG