Доступність посилання

ТОП новини

Греція обіцяє діяти «з шаленою розумністю» щодо свого боргу, Німеччина не бачить згоди


Яніс Варуфакіс (п) і Вольфґанґ Шойбле (п) на прес-конференції в Берліні, 5 лютого 2015 року
Яніс Варуфакіс (п) і Вольфґанґ Шойбле (п) на прес-конференції в Берліні, 5 лютого 2015 року

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс заявив сьогодні в Берліні після переговорів із колегою з Німеччини, що Європа має очікувати від грецького уряду дій «із шаленою розумністю» в його ставленні до подолання глибокої бюджетної і боргової кризи і переговорів із міжнародними кредиторами.

Але міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле заявив після цієї ж зустрічі, що сторони «дійшли згоди про те, що згоди не дійшли», і що можливість списання боргів Греції не розглядається.

Міністр фінансів Греції, як і прем’єр-міністр Алексіс Ципрас, цими днями здійснюють турне Європою в намаганні здобути підтримку їхньому планові істотно полегшити суворі вимоги до економічних реформ і заходів бюджетного заощадження, на яких Греція отримує від Європейського союзу і країн-членів, а також від Міжнародного валютного фонду фінансову допомогу загалом на 240 мільярдів євро з метою вберегти країну від дефолту посеред глибокої бюджетної і боргової кризи.

Греція, зокрема, прагне домовитися про заміну чинних боргових зобов’язань уряду країни з фіксованими умовами виплати на нові короткотермінові, виплати за якими були б прив’язані до економічних успіхів Греції.

Учора Яніс Варуфакіс із задоволеною посмішкою вийшов із переговорів із головою Європейського центрального банку Маріо Драґі, напередодні яких оглядачі попереджали, що позиція ЄЦБ буде твердою. Грецький міністр заявив, що результати його «чудового спілкування» з головою ЄЦБ обнадійливі. Але вже ввечері ЄЦБ заявив, що більше не прийматиме грецьких урядових облігацій як гарантії для надання позик грецьким комерційним банкам, тим самим позбавивши їх головного джерела кредитування.

XS
SM
MD
LG