Доступність посилання

ТОП новини

Українські кіномитці на цьогорічному «Берлінале»


Люди стоять у черзі за квитками на 65-й Берлінський кінофестиваль – «Берлінале». Берлін, 2 лютого 2015 року
Люди стоять у черзі за квитками на 65-й Берлінський кінофестиваль – «Берлінале». Берлін, 2 лютого 2015 року

Кращі фільми з усього світу змагатимуться у Берліні за «Золоті» та «Срібні ведмеді»

Берлін – Із 5 по 15 лютого у столиці Німеччини проходитиме 65-й Берлінський кінофестиваль – «Берлінале». Він один із трьох найпрестижніших світових кінооглядів поряд із Каннським і Венеціанським. Основною нагородою фестивалю є статуетка «Золотий ведмідь» (геральдичний символ Берліна).

Організатори «Берлінале» повідомили, що до нього долучаться майже вісім тисяч учасників. Тут продемонструють 441 фільм із 72 країн, із яких 21 – світові прем’єри, а 19 змагатимуться за головний приз. Загалом кількість кінопоказів перевищить тисячу.

Одним із основних претендентів на перемогу вважається американський режисер Терренс Малік. Іншими відомими учасниками конкурсу є іспанка Ізабель Койшет, чий фільм «Ніхто не хоче ночі» відкриватиме «Берлінале», а також британці Пітер Грінуей та Кеннет Брана. Із Франції до Берліна завітає Бенуа Жако, із Росії – Олексій Герман-молодший. Чилі представлене двома фільмами, а вперше у програмі – фільм із Гватемали. За традицією, у фестивалі братимуть участь і стрічки з Азії – цього разу з В’єтнаму, Китаю та Японії.

Німецький десант у конкурсі очолить Вернер Герцоґ зі стрічкою «Королева пустелі» з Ніколь Кідман у ролі письменниці Гертруди Белл, відомої у великій історії як дружини Лоуренса Аравійського.

Представлена непрямо

Червоною доріжкою у Берліні цього року знову пройдуть чимало відомих акторів. Очікується участь у фестивалі Жульєтт Бінош, Ніколь Кідман, Бена Кінгслі, Роберта Паттинсона. Плеяда членів журі під головуванням американського режисера Даррена Аронофскі – не менш зіркова: француженка Одрі Тоту, німецький актор Даніель Брюль, перуанська режисерка Клаудія Льйоса, американський сценарист, творець популярного серіалу «Божевільні» Меттью Вайнер...

Україна на «Берлінале» непрямо представлена конкурсною стрічкою спільного російсько-українсько-польського виробництва «Під електричними хмарами» Олексія Германа-молодшого, знятою Сергієм Михальчуком.

Ще одна стрічка, яка має стосунок до України, – короткометражний неігровий фільм «Обличчя України: проби на роль Оксани Баюл» австралійської режисера Кітті Грін. У ньому йдеться про те, як маленькі дівчатка з усіх куточків розділеної війною України проходять проби на роль Оксани Баюл – першої і єдиної олімпійської чемпіонки незалежної України з фігурного катання (1994 рік) та чемпіонки світу (1993).

Багатоплановий «Берлінале» охоплює близько десятка паралельних програм. Серед них – особлива частина кіноіндустрії: «Європейський кіноринок для професіоналів світу кіно». Упродовж року відбіркова комісія розглянула понад 300 заявок на участь у найбільшому європейському кіноринку копродукції. До фіналу дійшли 36 повнометражних проектів із 28 країн. Серед них – фільм відомого українського режисера Мирослава Слабошпицького «Люксембург». Це другий повнометражний ігровий проект митця. Він буде повністю знятий у Чорнобилі і відобразить сучасну історію життя людей у зоні відчуження.

Із фестивальної зали – в прокат

Творці стрічок – славетні, відомі, а також ті, до кого успіх прийшов уперше, їдуть сюди не тільки аби «себе показати». А й із надіями отримати фінансування під майбутні проекти, адже з фестивальної кінозали «Берлінале» фільми прямують у світовий прокат.

Мирослав Слабошпицький, котрий два рази поспіль номінувався у Берліні на «Золотого медведя» з фільмами «Діагноз» і «Глухота», цього разу виступить у «Берлінале копродакшн-маркет» із заявкою на свій новий проект – повнометражну стрічку «Люксембург».

Мирослав Слабошпицький у розмові з Радіо Свобода зазначив: «Люксембург» недавно отримав підтримку Фонду Хуберта Балса Роттердамського кінофестивалю і буде представлений у секції «Роттердам-Берлінале Експрес». Щорічно Берлінський і Роттердамський кінофестивалі спільно вибирають три проекти, які отримують виняткове право участі у програмах відразу двох найважливіших міжнародних форумів копродукції – «Берлінале копродакшн Маркет» і «СінеМартРоттердам». Саме цей проект відзначений міжнародною кінематографічною нагородою Global Filmmaking Award від Санденського інституту та цифрового каналу новин «AJ+».

А щодо німецького кінофестивалю режисер сказав: «Я очікую, що на «Берлінале» зустрінуся з друзями та колегами з різних країн, агентами, що ми зможемо виробити стратегію, де брати кошти на нові фільми. У Німеччині ми співпрацюємо зі співпродюсером Ганою Качко, яка зробила фільм, власне, своєрідний урок гармонії. Сподіваюся, що нині на «Берлінале» все складеться добре і ми зніматимемо фільми».

Також студія «Укранімафільм» представлятиме на Європейському кіноринку чотири проекти. Серед них – нова стрічка режисера Манука Депояна «Халабудка». Автор сценарію – відома в українській анімації постать, автор знаменитого «Капітошки» Наталя Гузєєва. «Халабудка» – історія про дорослішання, пам’ять, подяку і любов до свого коріння. На Берлінале студія покаже також анімаційний серіал «Пригоди Котигорошка та його друзів», фільм майстра лялькової анімації «Атракціон» Олега Педана. Повнометражний мультфільм «Бабай», який нині перебуває в українському прокаті, теж претендує бути замовленим на міжнародному кіноринку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG