Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Порошенка, Олланда і Меркель завершена: «сторони прагнуть миру»


Анґела Меркель, Петро Порошенко, Франсуа Олланд (л -> п) на зустрічі в Києві, 5 лютого 2015 року
Анґела Меркель, Петро Порошенко, Франсуа Олланд (л -> п) на зустрічі в Києві, 5 лютого 2015 року

Зустріч у Києві президентів України Петра Порошенка, Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка протривала кілька годин, завершилася близько півночі в четвер, як і було заплановано, без заяв для преси.

«Щойно завершили переговори з Анґелою Меркель та Франсуа Олландом. Всі сторони прагнуть миру» – таке повідомлення з’явилося у фейсбуці Петра Порошенка з приміткою, що це писав він сам, а не прес-служба.

Заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий заявив після зустрічі, що керівники Франції і Німеччини не привозили ніякої пропозиції від президента Росії Володимира Путіна щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Як сказав він в ефірі «Телевізійної служби новин» на телеканалі «1+1», Порошенко, Меркель і Олланд обговорювали шляхи імплементації Мінських домовленостей. За його словами, всі сторони погоджуються, що саме цей документ є базовим для вирішення конфлікту на Донбасі.

А міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що зустріч «пройшла добре», і закликав «не хвилюватися». «На Україну не тиснуть. Франція і Німеччина нам допомагають повернути мир», – написав він у твітері.

Клімкін також уточнив, що співрозмовники «обговорили кроки, щоб Мінські домовленості запрацювали». «Наголошу: всі домовленості, а не окремі з них», – додав міністр.

На самому початку зустрічі Порошенко дякував Меркель і Олландові за об’єднану підтримку Україні з боку Європи й висловив сподівання, що «буде результат у припиненні вогню».

Напередодні зустрічі були повідомлення, що Олланд і Меркель отримали від Путіна нові пропозиції щодо врегулювання збройного конфлікту в частині сходу України, але підготували власний мирний план, що ґрунтується на дотриманні суверенітету і територіальної цілісності України. Про суть цього плану не повідомляли. Після зустрічі в Києві вони мають у п’ятницю вирушити до Москви на зустріч із російським керівником.

Також у четвер у Києві перебував державний секретар США Джон Керрі, і тема врегулювання на сході України теж була головною в перебігу його зустрічей із українськими керівниками.

Мінські домовленості, укладені у вересні минулого року, зокрема, передбачають припинення застосування зброї, виведення з України іноземних бойовиків і найманців та важких озброєнь, відновлення контролю України за всім її кордоном із Росією чи звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб. В Україні й на Заході звертають увагу, що саме Росія і підтримувані нею сепаратисти не виконують більшої частини домовленостей і постійно порушують їх.

XS
SM
MD
LG