Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Янукович здійснив конституційний переворот і узурпував владу в Україні


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Генеральний прокурор України Віталій Ярема заявляє, що Віктор Янукович за час свого президентства шляхом конституційного перевороту узурпував владу в країні. Виступаючи в парламенті, Ярема нагадав, що триває розслідування за фактом створення Януковичем організованого злочинного угруповання.

«Організоване Януковичем угруповання переслідувало низку протизаконних намірів. Перше – це узурпація влади (статті 109, 110, 255 Кримінального кодексу України). З цією метою шляхом тиску на Конституційний суд було скасовано конституційну реформу 2004 року», – сказав генпрокурор.

«Шляхом конституційного перевороту відбулася фактична узурпація влади», – додав Ярема.

За даними прокуратури, Янукович за час перебування на посаді президента створив організовану злочинну групу, що здійснювала тиск на приватний бізнес і банківську систему, а також залякувала й переслідувала опозиційно налаштованих громадян.

Генеральна прокуратура оцінює збитки держави за час президентства Януковича в 100 мільярдів гривень. «Значна частина награбованих активів виведена за кордон», – повідомив Ярема.

Янукович втік з Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і невдовзі остаточно залишив Україну. У той же день Рада визнала його таким, що самоусунувся від виконання своїх обов’язків, і призначила в.о. президента Олександра Турчинова. Разом з тим, Янукович у своїх заявах продовжує говорити, що є легітимним президентом України, оскільки в країні, за його словами, відбувся переворот.

Віктор Янукович – фігурант щонайменше шести кримінальних справ, зокрема його підозрюють у причетності до масових убивств мітингувальників під час Євромайдану. Януковича, який наразі перебуває в Росії, також розшукує Інтерпол.

Цього тижня Верховна Рада позбавила Януковича звання президента України.

XS
SM
MD
LG