Доступність посилання

ТОП новини

Бєлковський: Путін хоче «Ялту-2»


Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Україна – не остаточна мета президента Росії Володимира Путіна, а інструмент для переговорів із Заходом. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав російський політолог Станіслав Бєлковський, коментуючи сьогоднішню зустріч у Москві президента осії з лідерами Німеччини і Франції. На думку Бєлковського, Путін хоче, щоб його визнали рівноправним партнером у переговорах щодо глобальних питань.

«Не випадково ця зустріч відбувається у дні сімдесятиріччя ювілею Ялтинської конференції 1945 року. Путін хоче «Ялту-2». Він хоче повернутися до засад ялтинсько-потсдамського світового порядку, де він грав би таку ж роль, яку грав Сталін після Другої світової війни. Але на це західні держави не підуть», – вважає Станіслав Бєлковський.

Водночас він впевнений, що у пʼятницю на зустрічі з західними лідерами Володимир Путін нагадає про свої бажання стосовно України. «По-перше, він хоче «придністровізацію» – перетворення територій, які зараз контролюються сепаратистами і, таким чином, Москвою, на певний аналог Придністровсько-молдовської республіки. Друге питання для Путіна – життєзабезпечення Криму, яке має гарантувати Україна. І, зрештою, гарантії позаблокового статусу України. Це все буде обговорюватися», – каже політолог.

Також Бєлковський не виключає, що на зустрічі обговорюватиметься можливе введення на Донбас миротворчого контингенту. Проте в цьому питанні сторонам буде важко дійти згоди, вважає політолог, адже Путін наполягатиме, щоб це був контингент російських миротворців або контингент із СНД, що Захід не влаштовує.

Загалом, на думку Станіслав Бєлковського, від зустрічі у пʼятницю у Москві навряд чи варто очікувати прориву у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд прибули 6 лютого до столиці Росії на переговори з російським президентом Володимиром Путіним про шляхи досягнення миру на сході України.

XS
SM
MD
LG