Доступність посилання

ТОП новини

П’ять годин біля війни. Путіна втягнули в переговірний процес


Ангела Меркель, Володимир Путін, Франсуа Олланд (праворуч). Москва, 6 лютого 2015 року
Ангела Меркель, Володимир Путін, Франсуа Олланд (праворуч). Москва, 6 лютого 2015 року

Безпрецедентний вояж Меркель і Олланда до Києва і Москви

Як би не закінчились переговори федерального канцлера Ангели Меркель і президента Франсуа Олланда в Москві та Києві, вони увійдуть в історію сучасної дипломатії як абсолютно безпрецедентний вояж, покликаний знайти рішення нерозв’язного конфлікту. П’ять годин із президентом Петром Порошенком, п’ять годин – із президентом Володимиром Путіним. Мовчання після переговорів у Києві. Мовчання після переговорів у Москві. Настрій передають лише протокольні зйомки і фотознімки. Доброзичлива, зовні спокійна атмосфера спілкування в Києві. І очевидна скутість, напруга і роздратування в Москві, прагнення продемонструвати дистанціювання від співрозмовника. Чи можна в такій контрастній атмосфері знайти хоч якийсь компроміс?

Створюється враження, що Меркель і Олланд вже й самі в такий компроміс не вірили, але вирішили, що називається, спробувати щастя після появи нових пропозицій Путіна щодо врегулювання конфлікту. Федеральний канцлер і президент розіграли партію як по нотах. Меркель – «злий» слідчий. Олланд – «добрий». Меркель не приховує розчарування тим, що відбувається, коли летить до Москви. Олланд робить обнадійливі заяви. Меркель у Кремлі виглядає роздратованим учителем історії, якому доводиться умовляти хулігана. А Олланд – вчитель фізкультури, він незадоволений учнем, але здатний оцінити його енергію. Одночасно тлом переговорів стають американські дискусії щодо можливого постачання зброї Україні та наміри розглянути нові секторальні санкції Євросоюзу в разі невдачі переговорів. Це створює своєрідну психологічну пастку, в яку візитери намагаються загнати Путіна. З одного боку – з ним розмовляють, як з авторитетним лідером. З іншого – обіцяють посилити тиск, якщо він не піде на компроміс. Але чи здатний Путін зрозуміти ці сигнали?

Це ми зможемо дізнатися в найближчі дні. Поки що ясно, що Меркель і Олланд в черговий раз втягнули Путіна в переговірний процес. Але, можливо, в цьому і полягала їхня педагогічна місія – не стільки домогтися компромісу, скільки утримати російського правителя від кроків, які зроблять ситуацію некерованою. Саме про страх такого розвитку подій говорив напередодні поїздки Меркель і Олланда в Москву і Київ міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр: ситуація легко може скотитися до 1914 року, часу початку першої світової війни...

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG