Доступність посилання

ТОП новини

Проект щодо України передбачає широку демілітаризовану зону від нинішньої лінії контакту – Олланд


Володимир Путін і Франсуа Олланд під час переговорів у Москві 6 лютого 2015 року
Володимир Путін і Франсуа Олланд під час переговорів у Москві 6 лютого 2015 року

Проект нових домовленостей щодо врегулювання в частині сходу України, переговори щодо якого ще тривають, передбачає створення демілітаризованої зони завширшки в 50–70 кілометрів по обидві сторони лінії контакту сторін, як вона склалася на нинішній день, повідомив у суботу президент Франції Франсуа Олланд.

В інтерв’ю французькому телеканалові France 2 він також заявив, що територіям на сході України, захопленим наразі сепаратистами, необхідно буде надати широку автономію. «Люди там піднялися на війну, і їм важко буде жити спільним життям» із рештою країни, сказав Олланд.

Він відмовився прогнозувати, чи вдасться підписати нову домовленість, проект якої він і канцлер Німеччини Анґела Меркель представили попередніми днями президентам України Петрові Порошенку і Росії Володимирові Путіну. За його словами, переговори щодо неї протривають іще кілька днів.

Олланд також сказав, що, на його думку, Путін діє цинічно, бо знає, що сепаратисти виграю́ть війну.

Інші учасники переговорів щодо врегулювання на сході України ще не давали таких широких коментарів щодо змісту проекту нових домовленостей. В Україні заявляли лише, що вони ґрунтуються на дотриманні територіальної цілісності України і виконанні мінських угод. Президент Порошенко також заявляв у суботу, що припускає можливість «певної модифікації» мінських угод, якщо вона не суперечитиме їхнім засадам.

Крім того, він із приводу можливості федералізації України і надання ширшої автономії окремим регіонам України заявив, що це вимагає змін до Конституції і може бути проведене тільки через референдум – і, за словами Порошенка, він «знає результати» такого референдуму.

Раніше Порошенко багато разів заявляв, що твердо стоїть на позиції, що в Україні неможлива ніяка федералізація.

Україна до останнього часу наполягала, що мінські домовленості мають бути виконані в тому вигляді, як були укладені – включно з лінією контакту сторін, як вона була визначена 19 вересня минулого року. Після того сепаратисти, порушуючи домовленості й користуючись тим, що Україна дотримувалася припинення вогню, збройною силою захопили ще значні території. Нині вони і Росія хочуть зафіксувати нову лінію контакту станом на нинішній час.

Керівники України, Росії, Франції й Німеччини мають обговорити проект нових домовленостей телефоном у неділю.

XS
SM
MD
LG