Доступність посилання

ТОП новини

Ризик наркотрафіку територією України зростає – Анатолій Макаренко


Через українсько-російський кордон частково проходить так званий сумнозвісний «Шовковий шлях», яким героїн із Афганістану через Таджикистан, Узбекистан і Казахстан територією Росії і України потрапляє до Європи
Через українсько-російський кордон частково проходить так званий сумнозвісний «Шовковий шлях», яким героїн із Афганістану через Таджикистан, Узбекистан і Казахстан територією Росії і України потрапляє до Європи

У бойовиків на Донбасі зараз є великі можливості, щоб робити бізнес на транспортуванні надприбуткового товару – наркотичної сировини зі Середньої Азії

Через «відкриті ворота» на східному кордоні створено ризиковану для економіки і безпеки громадян ситуацію, вважає заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко, що керує митницею країни. Радіо Свобода поспілкувалося з посадовцем про маршрути, якими наркотичні речовини транспортуються всередину країни, і про можливі шляхи подолання цієї проблеми.

– Яка зараз склалася ситуація на українській митниці через події на Сході?

Близько 450 кілометрів державного кордону України не контролюються силовими структурами України
Анатолій Макаренко
Анатолій Макаренко

– Насправді після відомих всім подій і фактично військових дій, які зараз проходять на Сході країни, близько 450 кілометрів державного кордону України не контролюються силовими структурами України, Митною службою. Ми були змушені припинити роботу 22 пунктів пропуску – це як на кордоні, так і внутрішні пункти оформлення. Ті ж аеропорти «Луганськ», «Донецьк».

Тобто, фактично створена ризикова для економіки і безпеки країни ситуація. Про безпеку ми говоримо щодня, і ми бачимо, що відбувається. А щодо економічної складової, захисту громадян, – ми маємо велику проблему. В тому числі і від переміщення наркотичної сировини Це дійсно так.

– Це вже відчувається? Чи можна говорити, що різко посилився наркотрафік територією України?

– Вже в цьому році тільки митницями державної фіскальної служби виявлено 45 випадків переміщення через державний кордон України наркотичної сировини.

Це говорить про те, що і ми роботу посилили, але в той же час це свідчить про те, що кількість зростає. В тому році ми понад тисячу затримань мали! Затримали найбільшу за чотири роки партію гашишу – навіть за європейськими мірками серйозну партію на західному кордоні – 246 кілограмів. Це був в’їзд на територію України.

– А щодо східних теренів? Які основні шляхи, якими наркотики потрапляють до нашої країни? І куди вони далі прямують?

Традиційно ризиковим напрямком був південний схід – це ростовський напрямок із виходом на Кавказ, із виходом на Середню Азію

– Якщо говорити про східний напрямок, то традиційно вразливим, ризиковим напрямком був південний схід. Це ростовський напрямок із виходом на північний і південний Кавказ, із виходом на Середню Азію. Ризиковим напрямком для нас була і залишається Середня Азія, це дійсно так.

І в зв’язку з тим що на сьогодні значно з об’єктивних підстав, про які я вже говорив, послаблено контроль на кордоні, цей напрямок дійсно є ризиковим.

І ми сьогодні разом зі Службою безпеки України, Міністерством внутрішніх справ, Податковою службою України – оскільки Митниця не виконує функцію всередині країни, але є лінія розмежування, про яку ми знаємо, лінія, фактично, фронту – створене головне оперативне управління, яке буде опікуватися контролем переміщення товарів саме в тих семи «коридорах» транспортних, про які оголошено Радою національної безпеки і оборони України.

Тобто ми зараз посилюємо заходи контролю за товаром. У тому числі за можливим переміщенням наркотичної сировини.

Які наркотичні речовини ввозять найчастіше?

– Наркотичні речовини, які найчастіше затримуються, – це канабіс, це гашиш, важкі наркотики – в тому році ми затримали півтора кілограми героїну. Це кокаїн, і традиційною зараз наркотичною сировиною є різні психотропні речовини, «таблетки».

Ми зараз виступаємо більш як транзитна країна, чи все це розраховане на внутрішніх споживачів?

– Що стосується кордонів, то з урахуванням тих ризиків, що є на півдні, ми розуміємо, що ми зараз привабливі для незаконного переміщення цієї сировини – як всередину країни, так, можливо, до Європи.

Наркотрафік йде з Середньої Азії, з Близького Сходу через ресурси Чорного моря, далі Румунія з виходом на Португалію

Ми зараз проводимо дуже посилені заходи контролю в портах. Ми говоримо зараз про схід, але в нас є і завжди залишалася великою проблема портів наших, особливо Одеса. І є певна інформація про те, що наркотрафік йде з Середньої Азії, з Близького Сходу через ресурси Чорного моря, далі Румунія з виходом на Португалію. Ми маємо таку інформацію від наших європейських колег. Зараз відпрацьовуємо ці заходи спільно із Службою безпеки України.

Чи можливо, що бойовики, які зараз захопили Луганськ, Донецьк, ці прикордонні території, насправді займаються таким небезпечним бізнесом? І є учасниками міжнародної схеми наркотрафіку?

– Я скажу вам свою особисту точку зору. Дивлячись на тих персонажів, які сьогодні фактично воюють проти України, я розумію, що ці персонажі займали не найвищі щаблі нашого, скажімо так, соціального ліфту. І здебільшого, надзвичайна кількість з них – це люди як із кримінальним минулим, так із іншими неприємностями з законом.

Вони завжди були і без війни полем ризику, в тому числі і для незаконного переміщення наркотиків.

І я вважаю, оскільки у них з’явились більші можливості, вони утримали умовну владу, взявши в руки зброю, зараз вони не будуть відмовлятися від того, щоб займатися переміщенням такого дорогого і надзвичайно прибуткового товару.

А оскільки ми зараз значно посилюємо контроль за переміщенням всіх товарів з зони АТО, а кошти необхідні – «гроші повинні годувати війну», – то ми усвідомлюємо, що будуть використовуватися і такі можливості для транзиту або переміщення наркотичної сировини з метою отримання надприбутків.

Ви неодноразово казали, що митниці бракує кадрів. Чи ця проблема вирішується?

– У 2010 році Українська митниця налічувала 18250 фахівців. На сьогодні ця цифра – 11029 співробітників. За умовним коефіцієнтом відношення (кількості митників – ред.) до внутрішнього валового продукту, ми займаємо місце між Швецією, Швейцарією і Австрією.

Кількість митних підрозділів сьогодні абсолютно не відповідають вимогам часу

Але що таке Швеція і Швейцарія з їхніми кордонами, рівнем розвитку – і що таке Україна, з викликами часу і проблемами, які ми маємо сьогодні? На мій погляд, кількість митних підрозділів сьогодні абсолютно не відповідають вимогам часу.

Я вам хочу сказати, що як східний напрямок зараз… Ситуація з кримським напрямком – ми були змушені фактично розгортати нову митницю на кримській ділянці. І ситуація з пунктами пропуску… Оскільки не вистачає штатних митників, ми повинні відряджати значну кількість людей для несення служби там.

На деяких ділянках кордону з Білоруссю, наприклад, на зміну змушені заступати 2-3 співробітники. Хоча, за міжнародними нормами, ми повинні мати дзеркальну зміну митного контролю. Тобто, якщо там 15 митників з іншого боку, то з цього боку також повинно бути 15.

Є певна проблема, і ми всередині відомства робимо певне перепрофілювання. Керівник відомства (Державної фіскальної служби – ред.) Ігор Білоус провів досить серйозну розмову на цю тему з тим, щоби посилити митну складову ДФС.

Взагалі, складається враження, що міжнародна наркотична мафія користується цими військовими умовами на сході України. На Вашу думку, хто контролює чи навіть «кришує» наркотрафік з іншого боку кордону – з території Росії? Від них через ці неконтрольовані 450 кілометрів кордону йде нескінченний потік вантажу: це і «гумконвой», і зброя. Ми можемо припустити, що в цій схемі задіяні якісь посадовці з Росії, або навіть військові?

Сподіваюсь, що корпоративна митна солідарність залишилася в моїх російських колег – в тому сенсі, що наркотична сировина завжди була загрозою

– Мені важко коментувати цю тезу. Скоріше це справа спецслужб.

Я скажу інше: протягом багатьох років ми плідно співпрацювали з російською митницею, проводили спільні спецзаходи із унеможливлення переміщення наркотичної сировини. І я, все-таки, сподіваюсь, що корпоративна митна солідарність залишилася в моїх російських колег – в тому сенсі, що наркотична сировина завжди була загрозою нашим дітям, суспільству.

І якщо таке ж відчуття є в моїх російських колег, не дивлячись на все, що відбулось – тому що пункти пропуску з російського боку існують в нормальному робочому режимі, митниця в посиленому режимі працює там. І я сподіваюсь саме на таке ж ставлення російських колег.

На цю ж тему:

06.02.2015
Війна чи наркобізнес? «Шовковий шлях» героїну веде до «ЛНР»

Луганські бойовики сваряться через контроль наркотрафіку з Росії – розслідування далі

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG