Доступність посилання

ТОП новини

Нові санкції проти Росії посилюють важелі впливу ЄС – Лайчак


Міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак
Міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак

Список нових санкцій Євросоюзу проти Росії посилює важелі впливу ЄС на Москву. Про це заявив міністр закордонних справ Словаччини Мірослав Лайчак у понеділок, 9 лютого, після засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу у Брюсселі.

«Висловлювалися думки, що санкції є нашим політичним інструментом, нашим політичним важелем впливу. Я справді вірю у правильність відтермінування цих санкцій. Але санкції – це рішення, яке було ухвалене. Це рішення робить наші важелі впливу сильнішими. Запровадження їх було ухвалене через розвиток нинішньої ситуації», – наголосив Лайчак.

За словами міністра закордонних справ Словаччини, деякі країни ЄС виступали за негайне запровадження санкцій проти Москви, оскільки вважають, що «немає підстав вірити Росії, яка продовжуватиме брехати».

Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС схвалили розширення списку санкцій у зв’язку з українським конфліктом, але домовилися почекати з імплементацією рішення до 16 лютого.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що наразі незрозуміло, чи відбудеться 11 лютого зустріч президентів у «нормандському форматі». За словами Штайнмаєра, перед тим, як цей саміт відбудеться, має бути зроблено ще багато роботи з низки «відкритих пунктів».

Президент Росії Володимир Путін також раніше заявив, що саміт у Мінську може не відбутися, якщо до 11 лютого чотирьом лідерам не вдасться домовитися за «низкою пунктів».

Минулого тижня члени Європейського союзу досягли згоди щодо списку осіб і організацій, проти яких планують запровадити санкції через кризу в Україні. Нові санкції мають запровадити проти 19 осіб, зокрема 5 громадян Росії, і 9 організацій.

Як заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, «принцип введення санкцій залишиться в силі, проте впровадження цих заходів залежатиме від ситуації в зоні конфлікту».

XS
SM
MD
LG