Доступність посилання

ТОП новини

Руслан Коцаба: в’язень сумління чи зрадник України?


Руслан Коцаба
Руслан Коцаба

Журналіста Руслана Коцабу взяли під варту. Правозахисники називають медійника в’язнем сумління

Київ – Івано-франківського журналіста Руслана Коцабу взяли під варту щонайменше на 60 діб. Служба Безпеки України підозрює медійника у злочинах передбачених статтею 111, частина перша, та 114-1, частина перша, Кримінального кодексу, а це державна зрада та перешкоджання законній діяльності Збройних cил України. Коцаба своєю професійною діяльністю наче б то зривав чергову хвилю мобілізації, співпрацював із російськими телеканалами та допомагав їхній роботі на території України. У свою чергу правозахисні організації та профспілки вважають такі дії силовиків тиском на журналіста та переслідуванням свободи слова.

В ухвалі івано-франківського суду про обрання запобіжного заходу, де викладені факти, які вже встановили слідчі, чи не найбільше уваги приділено відеозапису, який Руслан Коцаба опублікував в Youtube. 12-хвилинний ролик має назву – «Інтернет-акція: Я відмовляюсь від мобілізації». І, на думку слідчих, саме цим журналіст «негативно вплинув на процес мобілізації».

На відео Коцаба звертається до президента Петра Порошенка з вимогою не надсилати йому повістку, адже в країні не оголошений воєнний стан. Також журналіст закликає й інших українців не звертати уваги на повістки. У відео івано-франківець висловлює думку, що на Донбасі триває «громадянська» та «братовбивча» війна.

«Прошу навіть мені не надсилати повістку на мобілізацію у зв’язку з тим, що зараз четверта чи п’ята хвилі мобілізації. Я попереджаю всіх, що мені простіше відсидіти в тюрмі, аніж я буду йти зараз на громадянську війну вбивати своїх співвітчизників», – заявив Коцаба.

Коцаба збирався виїхати на територію так званих «ЛНР» і ДНР – слідчі

Також в ухвалі суду йдеться про те, що слідчими впродовж досудового розслідування було встановлено, що Коцаба після запису відео, брав участь в російських телепрограмах, де пояснював, чому варто ухилятись від мобілізації, літав до Москви, щоб відвідувати ефіри на центральних телеканалах, також організовував зйомки для російських журналістів, що готували матеріали про проблеми мобілізації в Івано-Франківській області.

Також, за інформацією слідчих, Руслан Коцаба, найближчим часом мав намір виїхати і працювати на території, що перебувають під контролем угруповань «ЛНР» та «ДНР», що визнані в Україні терористичним. Цього суду виявилось достатньо, щоб задовольнити клопотання слідчих, які вимагали взяти Коцабу під варту.

«Клопотання задовольнити, застосувати до Коцаби Руслана Петровича, який підозрюється в злочинах, передбачених частиною першою статті сто одинадцятої, частиною першою статті сто чотирнадцять один Кримінального кодексу України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів. Взяти під варту Коцабу Руслана Петровича в залі суду», – озвучив рішення суддя Дмитро Руденко.

Коцабу треба негайно звільнити – Amnesty International

Натомість, представники Української незалежної медіа-профспілки, хоч і визнали, що таким чином Руслан Коцаба свідомо чи ні, але підігрував у інформаційній діяльності Росії, однак вважають судове рішення недостатньо обґрунтованим. Керівник профспілки Юрій Луканов, вважає, що такий прецедент надалі може бути використаний для тиску на журналістів, які озвучують незручні для влади думки.

«Якщо будуть садити людей з такими непевними аргументами, то, відповідно, будь-кого іншого можна посадити, покарати теж. Висунувши йому якісь непевні звинувачення. І якщо це допустити один раз, то це буде повторюватися знову», – сказав Луканов.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International гостро засудила таке рішення щодо Коцаби, назвавши неприпустимим переслідування людей через їхню громадянську позиції щодо конфлікту в Україні. В організації вимагають негайного звільнення журналіста і називають його в’язнем сумління.

Ухвала щодо обрання запобіжного заходу може бути оскаржена в Апеляційному суді Івано-Франківська впродовж 5 днів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG