Доступність посилання

ТОП новини

Надію Савченко доставлять на засідання суду в Москві


Суд ухвалюватиме рішення щодо продовження арешту льотчиці, а за її звільнення в Росії збирають підписи

Москва – 10 лютого Басманний суд Москви розгляне клопотання слідчих про продовження арешту Надії Савченко. Українська льотчиця з 13 грудня на знак протесту голодує. На сайті «Нової газети» почався збір підписів під зверненням до президента Володимира Путіна. Російські громадяни просять звільнити Надію Савченко, звертаючи на увагу на те, що тривале голодування вже призвело до значного погіршення її здоров'я.

Слідчий комітет Росії не закриватиме кримінальну справу стосовно української льотчиці Надії Савченко. Про це написав у своєму мікроблозі Твіттер один з адвокатів обвинуваченої Марк Фейгін. Тим часом стан здоров'я Савченко щодня погіршується. Про це говорять її адвокати і правозахисники. Журналіст, член громадської спостережної комісії за місцями примусового утримання громадян Зоя Светова неодноразово писала про те, що крім утримання під вартою, є інші запобіжні заходи, які не заважатимуть слідчим діям, але дозволять зберегти українській льотчиці життя і здоров'я. Хоча, за словами Светової, у слідства немає доказів провини Савченко.

Справа Надії Савченко в суді розсиплеться, тому що у неї є абсолютне алібі, що вона не вбивала російських журналістів
Зоя Светова

«Я впевнена, що ця справа Надії Савченко в суді розсиплеться, тому що у неї є абсолютне алібі, що вона не вбивала російських журналістів і є її алібі в тому, що вона не перетинала сама російсько-український кордон – її вивезли», – наголосила Светова.

Зоя Светова разом з письменницею Людмилою Улицькою стали ініціаторами звернення до Володимира Путіна. У листі російського президента закликають проявити милосердя. Разом з іншими правозахисниками Зоя Светова нещодавно відвідала Надію Савченко в СІЗО «Матроська тиша» і вважає, що загроза її життю не є перебільшенням.

«Я переконана, що її подальше утримання під вартою загрожує її життю. І тут мова йде вже про милосердя», – каже Зоя Светова.

«Вона людина горда, переконана у своїй позиції, в своїй невинуватості»

Серед тих, то вже підписав звернення до президента Путіна – відомі представники російської інтелігенції. Письменник Віктор Шендерович, публіцист Лев Рубінштейн, видавець Ірина Прохорова, режисер Володимир Мірзоєв. Відома актриса Олена Коренєва, яка також поставила свій підпис під листом, в інтерв'ю Радіо Свобода сказала, що мова йде про порятунок Надії Савченко.

Її оббрехали і тримають з політичних міркувань і взагалі перетворили її в обвинувачену
Олена Коренєва

«Вона людина горда, переконана у своїй позиції в своїй невинуватості. Її оббрехали і тримають з політичних міркувань і взагалі перетворили її в обвинувачену. Я розумію, що є загроза її життю і її треба рятувати», – зазначила Коренєва.

Раніше до Володимира Путіна вже звертався один з адвокатів Савченко Марк Фейгін. Напередодні він звернувся до Європейського суду з прав людини з проханням розглянути справу Надії Савченко в терміновому порядку, враховуючи загрозу її життю.

У Росії Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. У липні минулого року Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, перевезли через кордон і передали російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до загибелі журналістів. 26 січня Савченко зареєстрували як делегата ПАРЄ, їй надали міжнародний імунітет. Парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росі ї звільнити ув’язнену в цій країні громадянку України Савченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG