Доступність посилання

ТОП новини

Бійці скаржаться на відсутність зимової форми


Волонтерський центр «Самооборони Львівщини»
Волонтерський центр «Самооборони Львівщини»

Волонтери рятують бійців одягом, взуттям, продуктами, ліками

Львів – Попри запевнення і обіцянки Міністерства оборони одягнути і нагодувати бійців у зоні бойових дій, без волонтерів влада не дає ради. Для бійців, які втратили одяг і взуття у бойових діях, є проблемою отримати зимову форму. Вояки звертаються по допомогу до волонтерів, які безкоштовно видають все необхідне.

Двері волонтерського центру «Самооборони Львівщини» не зачиняються і таке спостерігала протягом двох днів. Хтось із львів’ян приніс продукти, постіль для плетіння маскувальних сіток, гроші від себе чи від керівника підприємства, а суми сягають і 10 тисяч гривень.

Львів’янин пан Михайло прийшов віддати свій старенький «Москвич», але волонтери порахували, що пальне для машини на Схід обійдеться дорожче від її вартості, тому виставили автомобіль на аукціон. Але літній чоловік і цим не обмежився – пожертвував ще 500 гривень для армії.

Увесь день йдуть у волонтерський центр також і бійці з різних військових частин та добровольчих батальйонів – 80 аеромобільної бригади, батальйонів «Львів», «Золоті ворота», 24 механізованої бригади, працівники мобільного госпіталю. Берці, теплу білизну, куртки і штани просять військовослужбовці, які приїхали на ротацію, але втратили форму у боях.

– Нам ще в зоні АТО дали речі. Коли приїхали в частину видали лише штани і кітель.

– Все, що на нас є, це від волонтерів. Нам нічого не давали, лише видали форму і все за увесь час, – почула від бійців 80 аеромобільної бригади.

Речі танкиста Івана Греха згоріли під час обстрілу. Сам військовослужбовець отримав контузію і поранення, але вже 20 лютого повертається на Схід. Волонтери видали все необхідне для поїздки. В іншому випадку, поїхав би у своєму щоденному одязі.

«Форму маю один комплект ще німецьку, був під час обстрілів у комбінезоні. Витягував колегу, хто думав про порятунок чогось з танку…Бронік, каска все залишилось. Коли нас призвали форму давали в частині, але вона лежала на складах по десять і більше років, десь після другого-третього прання розлізлась, так і бушлат. Каски нам видали металеві, яким по 30-40 років. Бронежилети самі купували чи давали волонтери. Зараз комусь щось дають чи ні. Нас формують у саперні групи. Ми після 20 прибудемо і вже будуть нас розкидати, кого куди», – розповів танкіст.

Просити зимову форму для сина, який зараз воює біля Дебальцево, прийшов і пан Іван. Має лише пошарпаний «бронік» і одяг не дуже добрий.

Потреби для фронту змінюються

Волонтери від жовтня до лютого назбирали чотири величезні папки з розписками бійців, що вони безкоштовно отримали речі. А це тисячі військових людей. До всіх розписок прикріплені копії військових квитків, щоб уникнути зловживань, пояснює волонтер Ірина Яремко. Така велика кількість паперів це свідчення того, скільки бійців звернулись по одяг, взуття, спальники до волонтерів і це лише протягом чотирьох останніх місяців.

«Ми вишукуємо, випрошуємо якісні речі за найдешевшими цінами. Влітку запитували про шоломи і бронежилети, зараз потребують хлопці теплу білизну, взуття, тепер там болото, то є необхідність у гумових чоботах. Потреби кожного разу змінюються», – каже волонтер Ірина Яремко.

Бійці 3-го окремого мотопіхотного батальйону 24 механізованої бригади поінформували Радіо Свобода, що з полігону на Сході половина з них поїхала на передову без зимового вбрання.

«Не таємниця, що є певні терміни зберігання і носіння форми. У мирний час для бушлату 5 років, у час бойових дій – 3. Зараз четверта хвиля мобілізації і всі бійці отримують форму сучасну українську, а також надану урядами Канади і Польщі. Очікується демобілізація першої хвилі, попередні мобілізовані були укомплектовані Збройними силами і волонтерськими організаціями. Все складно, багато бюрократії, але докладаємо зусилля», – говорить представник ЗСУ.

Водночас підполковник Олександр Поронюк наголошує, що важливо, щоб одяг, наданий бійцям волонтерами, перебував на балансі військової частини, щоб уникнути зловживань. Адже був випадок, що людина, звільнена з 3-го окремого мотопіхотного батальйону, оббивала пороги волонтерських центрів, де отримувала речі. До того ж слід змінити нормативи щодо терміну вживання військового вбрання.

Сьогодні в Україні три підприємства шиють одяг для військовослужбовців, але його фатально не вистачає.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG