Доступність посилання

ТОП новини

Президент може збільшити свій вплив на суди – Задорожній


Олександр Задорожній
Олександр Задорожній

Реформування судової системи зводиться до розширення повноважень президента у цій сфері, заявив в ефірі Радіо Свобода завідувач кафедри міжнародного права КНУ імені Тараса Шевченка Олександр Задорожній.

За його словами, в Україні ніколи не йшлося про реформування судової системи – кожна нова влада намагалася трансформувати цю систему, щоб мати на неї вплив.

«І на сьогодні ми знову говоримо про одне: як так зробити, щоб не змінюючи Конституцію, надати більше повноважень президенту держави призначати суддів чи впливати на судову систему. Один елемент тільки: Конституція передбачає право президента створювати суди. Ось в цьому законопроекті, який проголосований у першому читанні, додається – «створювати, реорганізовувати, ліквідовувати», – розповів Олександр Задорожній.

13 січня Верховна Рада України ухвалила за основу президентський законопроект «Про забезпечення права на справедливий суд».

Раніше цей документ критикували експерти Реанімаційного пакету реформ, які в рамках судової реформи запропонували свій проекту закону «Про судоустрій і статус суддів». На думку представників РПР, президентський законопроект «суттєво підвищує вплив президента на суддів та має корупційні ризики».

Натомість в Адміністрації президента вважають, що законопроект «Про забезпечення права на справедливий суд» є першим кроком на шляху до здійснення судової реформи і допоможе очистити суддівський корпус від непрофеcійних і корумпованих суддів, а також дасть можливість проводити прозорий конкурс з призначення нових суддів.

XS
SM
MD
LG