Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ готується зустрічати президентів «Нормандської четвірки»


Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін під час зустрічі у «нормандському форматі» у Мілані. Жовтень 2014 року
Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін під час зустрічі у «нормандському форматі» у Мілані. Жовтень 2014 року

«Там, де Сурков, завжди все погано, там завжди конфлікт, кров, обман, цинізм і жорстокість» – Нємцов про помічника Путіна

Мінськ – Сьогодні ввечері в столиці Білорусі запланований початок зустрічі Тристоронньої контактної групи зі врегулювання на Донбасі, а також консультації помічників президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини перед запланованим на завтра самітом лідерів країн «Нормандської четвірки». І сьогоднішні консультації, і завтрашній саміт перш за все мають на меті зупинити бойові дії на Донбасі, що активізувалися останнім часом.

До останнього не було відомо, хто представлятиме на переговорах у Мінську сепаратистів із так званих «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними організаціями. Київ наполягав, щоб це були самопризначені голови цих утворень, які підписували Мінські угоди у вересні минулого року – Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

Але, як і минулого разу, 31 січня, літаком із Москви прибули інші представники проросійських сепаратистів – Денис Пушилін та Владислав Дейнего. Президента України на цій зустрічі представляє колишній глава української держави Леонід Кучма.

Переговори контактної групи у Мінську про врегулювання ситуації на сході України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Несподіванкою стала інформація про можливу появу на цих перемовах помічника Володимира Путіна, так званого «сірого кардинала» Кремля та куратора проекту так званої «Новоросії» Владислава Суркова. Про це повідомив російський посол у Мінську Олександр Суріков.

Сурков мав безпосередній вплив на дії Януковича під час Євромайдану, а також на кадрові призначення у так званих «ДНР» та «ЛНР», кажуть експерти. Опозиційний російський політик Борис Нємцов називає це поганою новиною.

Сурков – заплічних справ майстер. Там, де Сурков, завжди все погано, там завжди конфлікт, кров, обман, цинізм і жорстокість
Борис Нємцов

«Сурков – заплічних справ майстер. Там, де Сурков, завжди все погано, там завжди конфлікт, кров, обман, цинізм і жорстокість», – зазначає Нємцов.

Київській експерт Тарас Березовець переконаний, що поява Суркова означає, що Путін не задоволений тим, як ідуть справи у так званих «ДНР» і «ЛНР».

Тарас Березовець
Тарас Березовець

«Інакше кидати в публічну площину свого тіньового менеджера зовсім нерозумно. Зараз Сурков повинен «віддуватися» і давати Путіну результат», – зауважує експерт.

Окремо від Тристоронньої контактної групи у Мінську сьогодні ж збираються помічники президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини, які мають підготувати заплановану на завтра зустріч лідерів країн «Нормандської четвірки». Відомо, що Росію на них представляє помічник Путіна Юрій Ушаков.

Очікується також прибуття до Мінська міністра закордонних справ України Павла Клімкіна – наразі не відомо, чи він братиме участь у консультаціях, чи безпосередньо готуватиме завтрашній приїзд Петра Порошенка. Згідно з попередніми повідомленнями, зустріч президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини розпочнеться ввечері в середу.

Серед головних тем цих перемов – розмежування між урядовими військами та силами сепаратистів у Донбасі, відведення важких озброєнь, створення демілітаризованої зони.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG