Доступність посилання

ТОП новини

«Смерч» у Краматорську і наступ вояків України під Маріуполем


Люди розглядають залишки ракетного снаряду на вулиці Краматорська. 10 лютого 2015 року
Люди розглядають залишки ракетного снаряду на вулиці Краматорська. 10 лютого 2015 року

«Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші війська забезпечили надійну оборону міста» – Турчинов

Збройні загони сепаратистів продовжують атаки на позиції українських військ поблизу Дебальцева. Також проросійські сепаратисти обстріляли Краматорськ, де розташований штаб АТО. У свою чергу українські війська перейшли в наступ в районі Маріуполя й взяли під контроль п’ять населених пунктів.

У вівторок близько 12:30 із систем залпового вогню «Смерч» був обстріляний Краматорськ. Обстрілу зазнав район аеропорту, де розташований штаб АТО, однак під удар потрапили й житлові квартали міста. Внаслідок обстрілу загинуло щонайменше 7 мирних мешканців та 4 військових, поранено 26 цивільних та 32 військових, повідомляє прес-служба Донецької облдержадміністрації.

Кореспондент інтернет-видання Іnsider Артем Чапай, який зараз перебуває в Краматорську, розповів Радіо Свобода, що обстрілу зазнав також центр міста, розташований за 10 кілометрів від аеропорту.

У результаті обстрілу Краматорська загинули щонайменше 7 мирних жителів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

«Осколки по всьому центру міста. Але руйнування менші, ніж можна було б очікувати. Один будинок зруйновано, а також у багатьох будинках повибивало шибки, порозбивало вивіски», – каже він.

«Торнадо» російського походження

У штабі АТО наголошують, що обстріл Краматорська вівся боєприпасами, які є на озброєнні російської армії.

Злочинці використали касетні снаряди з суббоєприпасами підвищеної дальності «Торнадо». Вогонь бойовиками вівся з району Горлівки
Олександр Мотузяк

«Злочинці використали касетні снаряди з суббоєприпасами підвищеної дальності «Торнадо». Вогонь бойовиками вівся з району Горлівки. Снаряди влучили по летовищу, а також по приватному сектору та околицях Краматорська. Варто наголосити, що такого типу боєприпасів немає на озброєнні Збройних сил України», – заявив речник штабу АТО Олександр Мотузяк.

Між тим, російські медіа цитують неназваного речника так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» (яку Генпрокуратура України визнала терористичною організацією) – він заявив про непричетність сепаратистів до обстрілу Краматорська.

«Азов» пішов у наступ

За даними РНБО, найзапекліші бої тривають в районі Дебальцева, де сепаратисти продовжують наступ на позиції українських військ. Сепаратисти повідомляють, що взяли під контроль селище Логвинове і таким чином перерізали трасу Артемівськ-Дебальцеве, але бої в цьому районі тривають.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Наші бійці утримують Дебальцеве. Бої тривають за напрямок Артемівськ-Дебальцеве. І казати про якусь зафіксовану позицію неможливо, оскільки ситуація швидко змінюється. Ми сподіваємося, що втримаємо оборону – сили є, резерви підтягуються. Але великі сили спрямовані проти наших військових тут», – коментує ситуацію речник РНБО Андрій Лисенко.

Тим часом національні гвардійці із полку спецпризначення «Азов» за підтримки армійських підрозділів перейшли в наступ у районі Маріуполя.

Ворогу завдано дуже серйозних бойових втрат. Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші війська забезпечили надійну оборону міста
Олександр Турчинов

За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, який перебуває на місці бойових дій, під час наступу було взято під контроль населені пункти Павлопіль, Комінтернове, Лебединське, Бердянське, Широкіне.

«Ворогу завдано дуже серйозних бойових втрат. Розбивши російсько-терористичні угруповання навколо Маріуполя, наші війська забезпечили надійну оборону міста та захистили від артилерійських обстрілів мирних жителів», – цитує Олександра Турчинова прес-служба РНБО.

Секретар РНБО Олександр Турчинов у вівторок перебував у зоні АТО для координації наступом Національної гвардії під Маріуполем. 10 лютого 2015 року
Секретар РНБО Олександр Турчинов у вівторок перебував у зоні АТО для координації наступом Національної гвардії під Маріуполем. 10 лютого 2015 року

Як розповів Радіо Свобода речник «Азову» із позивним «Байда», загиблих серед бійців полку немає, але є поранені. Зараз тривають бої за селище Саханка.

Як маріупольці відреагували на наступ полку «Азов»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG