Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі голодують на підтримку Надії Савченко


Європейські міністри закордонних справ тримають портрет української льотчиці Надії Савченко. Брюссель, 9 лютого 2015 року
Європейські міністри закордонних справ тримають портрет української льотчиці Надії Савченко. Брюссель, 9 лютого 2015 року

«Ця акція буде тривати стільки, скільки буде потрібно для звільнення Надії Савченко» – Міхаела Шойдрова

Депутати Європейського парламенту проводять акції на підтримку Надії Савченко. Листи на адресу російської влади та фото з міністрами закордонних справ, які тримають портрет Надії, організували литовські євродепутати. Їхня чеська колега Міхаела Шойдрова запропонувала підтримати колишнього українського пілота, а нині українського парламентаря, символічним голодуванням, яке по черзі проводять члени Європейського парламенту. Про цю акцію та інші форми підтримки, які проводять європарламентарі, Радіо Свобода розпитувало в Міхаели Шойдрової.

Міхаела Шойдрова
Міхаела Шойдрова

– Моя ініціатива «ланцюгового голодування» є додатковою акцією до ініціативи мого литовського колеги Пятраса Ауштрявічуса, який запропонував кожному з євродепутатів надсилати щодня листи до російського посла в Брюсселі з вимогою звільнити депутата українського парламенту Надію Савченко. Я запропонувала, щоб ми не лише посилали листи, але й виявили солідарність символічним днем голодування.

Ця акція буде тривати стільки, скільки буде потрібно для звільнення Надії Савченко

Зараз ідеться вже про кілька десятків депутатів, які підтримали мою ініціативу. Переді мною голодували минулого тижня кілька колег із Німеччини та Франції, після мене був колега з Бельгії. Знаю, що 25 лютого буде голодувати ще один мій чеський колега Павел Свобода. Зараз зголосилося до участі в цьому понад 60 євродепутатів. Ця акція буде тривати стільки, скільки буде потрібно для звільнення Надії Савченко.

– Надія Савченко вважає, що голодування – єдиний доступний для неї в умовах російської тюрми спосіб протесту. А чому голодуєте ви? Невже ви почуваєтеся так само безпомічно?

Ми обговорюємо різні можливості, яким чином європейські інституції можуть допомогти українському уряду

– Ця акція є далеко не єдиною нашою ініціативою. Ми обговорюємо різні можливості, яким чином європейські інституції можуть допомогти українському уряду. Ідеться не про якісь антиросійські акції, але дії, які мають допомогти українському уряду провести реформи та підтримати цілісність України. Також ми проводимо акції на підтримку українських активістів, журналістів, громадянського суспільства, яке бореться за вільну і демократичну Україну. Акція на підтримку Надії Савченко є однією з широкого кола ініціатив.

– Із дискусій у європейських, і зокрема в чеських засобах масової інформації, можна помітити, що багатьом людям ваша рішучість не зрозуміла. Вони говорять, що в Україні іде війна, а значить, винні обидві сторони конфлікту. Як ви їм пояснюєте ситуацію і свої дії?

Людям потрібно постійно пояснювати, що Україна віддала свою ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки від Росії та західних країн

– Це правда. Людям потрібно постійно пояснювати, включно з моїми співгромадянами, що Україна віддала свою ядерну зброю в обмін на гарантії безпеки від Росії та західних країн. Всі вони пообіцяли, що будуть захищати її цілісність та кордони.

Це означає, що я не роблю нічого іншого, ніж наполягаю на дотриманні цієї домовленості. Росія є нині в позиції агресора, який підтримує сепаратистські сили, який силою змінює кордони. Ці аргументи люди розуміють, бо знають, що домовленості потрібно виконувати.


На цю ж тему:

10.02.2015
До наступного суду Савченко може не дожити – адвокати

«Конвой неодноразово ображав мою національну і людську гідність, насміхався над українською мовою» – Надія Савченко далі
10.02.2015
«Соромно воювати з жінкою!» – білоруська письменниця про Путіна і Савченко

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич пояснює, чому вона чекає від Володимира Путіна милосердя далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG