Доступність посилання

ТОП новини

Експерти: новий генпрокурор – людина Порошенка «зі стажем»


Віктор Шокін, новообраний генеральний прокурор України
Віктор Шокін, новообраний генеральний прокурор України

Призначення Віктора Шокіна на посаду генпрокурора не знайшло підтримки в усіх фракціях коаліції, але сподобалося опозиції

Київ – Україна отримала нового генпрокурора: парламент підтримав запропоновану президентом кандидатуру Віктора Шокіна. Він був заступником дотеперішнього генпрокурора Віталія Яреми, який подав у відставку напередодні. Новий генпрокурор добре показав себе, розслідуючи справу Гонгадзе й упереджуючи сепаратистські дії українських політиків у попередні роки, наголошує президент Порошенко. Між тим, кандидатура Шокіна не отримала однозначної підтримки коаліції: за неї не проголосували фракції «Радикальної партії Ляшка» та «Самопомочі», натомість несподівано підтримав «Опозиційний блок». Експерти у новому призначенні бачать бажання Порошенка робити ставку на вірних йому людей, і реформ від очільника Генпрокуратури не чекають.

Верховна Рада погодилася на призначення 62-річого Віктора Шокіна генеральним прокурором України. Таке рішення на засіданні підтримали 318 народних депутатів. Раніше парламентарі проголосували за звільнення Віталія Яреми з посади генерального прокурора. Проект постанови за основу й у цілому підтримав 291 депутат.

Однозначну підтримку нового прокурора виявили фракції «Блоку Перта Порошенка» та «Народного фронту», після низки застережень на це погодилася «Батьківщина». Вперше за довгий час позитивно голосував майже в повному складі «Опозиційний блок».

Призначення Шокіна є доречним, заявив з трибуни парламенту лідер пропрезидентської фракції Юрій Луценко.

«Коли Віктор Шокін працював у Генпрокуратурі, я можу сказати, як тодішній очільник МВС, ми діяли наступально проти злочинності. Після його звільнення все це зійшло на повний «Піскун», – таким каламбуром завершив свій виступ Луценко.

Верховна Рада і президент призначають нового генпрокурора
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Натомість, лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко перед голосуванням наголосив, що його фракція не дасть голосів, бо, на його думку, очолити таке відомство має молодий реформатор, а не «людина з системи».

«Шокін був заступником Яреми, відтак несе разом з ним відповідальність за ситуацію в Генпрокуратурі. До того ж йому 62 роки, передпенсійний вік. Потрібен молодий, енергійний прокурор, здатний працювати 48 годин на добу», – зауважив Олег Ляшко.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, спікер парламенту Володимир Гройсман та президент України Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради. 10 лютого 2015 року, February 10, 2015
Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко, спікер парламенту Володимир Гройсман та президент України Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради. 10 лютого 2015 року, February 10, 2015

Перед голосуванням до парламенту прибув президент Петро Порошенко, який, за законом, має виносити кандидатуру генпрокурора на розсуд парламенту.

Порошенко подякував попередньому генпрокуророві Віталію Яремі, наголосивши, що в нього були й заслуги, і недопрацювання, і похвалив його за самостійне рішення про відставку. «Це мужній крок, який свідчить про формування нової української політичної культури», – зауважив президент.

Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради. 10 лютого 2015 року
Петро Порошенко під час засідання Верховної Ради. 10 лютого 2015 року

Віктора Шокіна президент Петро Порошенко назвав адекватною кандидатурою, враховуючи виклики, які стоять перед Україною. І перерахував його заслуги, починаючи від справи вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Після Майдану 2004 року він активно працював щодо проявів сепаратизму, зокрема, під час сєверодонецького з’їзду
Петро Порошенко

«Я добре знаю Віктора Шокіна. Розслідуючи справу вбивства Гонгадзе, він, ризикуючи своєю свободою, зберіг всі докази справи, що дало нам змогу зараз виявити і судити виконавців. Після Майдану 2004 року він активно працював щодо проявів сепаратизму, зокрема, під час сєверодонецького з’їзду», – запевнив Порошенко.

Президент наголосив, що це призначення є елементом вдосконалення правоохоронної системи в Україні, яке, за його словами, не дасть уникнути відповідальності сепаратистам. Як приклад Порошенко навів одне з останніх судових рішень, через яке вийшли на волю, звинувачені в сепаратизмі, організатори останнього штурму Банкової.

Сам Віктор Шокін пообіцяв з трибуни парламенту «розслідувати в пріоритетному порядку всі злочини, пов’язані з Майданом», і так само оперативно діяти щодо військових злочинів і сепаратизму на сході України.

Неофіційна інформація про відставку Яреми з’явилася у медіа 9 лютого. Що ж до Віктора Шокіна, до сьогодні він був першим заступником генерального прокурора, і вже обіймав цю посаду раніше, у 2002-2004 роках, а до цього був слідчим ГПУ в особливо важливих справах.

Севгіль Мусаєва
Севгіль Мусаєва

Серед головних застережень, які озвучили у парламенті противники призначення Шокіна – те, що він не є новим для системи прокуратури, відтак навряд чи стане реформатором. І друге застереження – те, що він є кумом президента. Між тим, головний редактор «Української правди» Севгіль Мусаєва одразу після призначення нового генпрокурора оприлюднила його родинні зв’язки з іншими працівниками української прокуратури.

«У нас справжній «сімейний» прокурорський клан в країні. Генпрокурор – Віктор Шокін. Його дочка Горностаєва – заступник голови Одеської прокуратури. Її чоловік – Олексій Горностаєв – заступник прокурора Київського району Одеси. Його батько – Микола Горностаєв, заступник прокурора Дніпропетровської області», – написала Севгіль Мусаєва у соцмережах.

Шокін має низький кредит довіри, але президент вважає його надійним – експерти

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Віктор Шокін, на відміну від свого попередника Віталія Яреми, має дуже низький кредит довіри, відтак результати він має показати дуже швидко, зауважив на своїй сторінці у Facebook політтехнолог Тарас Березовець.

Результат роботи Генпрокуратури повинен бути дуже швидким
Тарас Березовець

«Незважаючи на 318 голосів, (Шокін) починає працювати при zero tolerance (нульовій толерантності) в суспільстві. Результат роботи Генпрокуратури повинен бути швидким. Дуже швидким. В іншому випадку, всі його минулі заслуги ніхто не згадає. Його робота тепер під мікроскопом. Мої вітання. Можу дати добру пораду. Нехай почне роботу з того, щоб відкрити свій будинок для центральних телеканалів», – написав політтехнолог.

Натомість передбачуваним і очікуваним називає призначення Віктора Шокіна генеральним прокурором політолог Костянтин Матвієнко.

«Президент України призначає перевірених і передбачуваних кадрів. Шокін теж є таким. Це не інноваційний молодий спеціаліст, а людина старої закваски. Чому так? Зауважте, всі п’ять українських президентів – вихідці з компартії СРСР. Звідси традиція призначати вірних собі людей, довіряти своїй інтуїції»,– пояснив Матвієнко Радіо Свобода.

На запитання, наскільки ефективною може бути робота Віктора Шокіна щодо притягнення до відповідальності спільників Віктора Януковича та сепаратистів, Костянтин Матвієнко резюмує: все залежить від того, що саме і як саме доручить йому президент Петро Порошенко.

І Костянтин Матвієнко, й інші експерти, а також представники «Самопомочі» та «Радикальної партії» вважають поганим знаком те, що попри заяву про неперсональне голосування за призначення генпрокурора не голосували повторно. Представники цих фракцій говорять про відео, яке зафіксувало кількох «кнопкодавів», відтак, на їхню думку, це кидає сумнів на законність призначення очільника Генпрокуратури.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG