Доступність посилання

ТОП новини

Після Мінська: що далі? ЖИВИЙ БЛОГ

Реакції на Мінськ у світі. Лідери ЄС вирішили зачекати результатів мирних домовленостей перед тим, як посилювати тиск на Росію

На цьому ми завершуємо живий блог Радіо Свобода про перебіг і наслідки Мінських переговорів.

Після 14-годинної зустрічі лідери країн «нормандської четвірки» погодили декларацію, в якій зобов’язались поважати суверенітет та територіальну цілісність України. Детальніше на сайті Радіо Свобода. Про реакцію світової спільноти читайте у статті Ростислава Хотина та Марії Щур.

Український президент Петро Порошенко з Мінська полетів до Брюсселя на засідання Ради ЄС, де, зокрема, зустрівся з головою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, президентом Європейської Ради Дональдом Туском і прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Камероном.

За подальшим розвитком подій слідкуйте на нашому сайті. Дякуємо, що були з нами!

Євродепутат Яцек Саріуш-Вольський у коментарі для "Польського Радіо" розповів, що не має впевненості, що військові дії на сході України припиняться.

"Це навіть не обережний оптимізм, це песимізм зі знаком питання. Насправді залишається питання про справжні наміри: чи це тільки перерва, чи дійсно мир? Схоже на те, що це припинення вогню, але не мирне вирішення".

Президент Литви Даля Ґрібаускайте вважає нову угоду, підписану в Мінську, слабкою і такою, що не захищає Україну від подальшої агресії Росії.

«Мінськ-2 не вирішує проблему кордону» – Ґрібаускайте
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

США закликають всі сторони виконувати мінські домовленості

США вітають домовленості, досягнуті у Мінську представниками Тристоронньої контактної групи, які були підтверджені лідерами України, Росії, Німеччини та Франції, йдеться у заяві Білого дому.

"Домовленості дають потенціал для важливого кроку на шляху до мирного врегулювання конфлікту і відновлення суверенітету України, про що йшлося і у домовленостях, досягнутих у вересні минулого року. Ми вдячні невтомним зусиллям канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та президенту Франції Франсуа Олланду за досягнення нових домовленостей. Ми закликаємо усі сторони виконувати взяті на себе сьогодні зобов’язання, а також вересневі угоди без затримки", – зазначають у Білому домі.

"Припинення вогню має виконуватися і поважатися. Важке озброєння мусить бути відведене з зони конфлікту, а Росія повинна припинити підтримку сепаратистів і відвести своїх солдат і військове озброєння зі сходу України", – написано в заяві США.

Організація з безпеки і співпраці в Європі оприлюднила підписаний сьогодні в Мінську документ Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання в частині сходу України - оригінал і переклад українською.

Оглядач Радіо Свобода Віталій Портников вважає, що люди, які нині намагаються аналізувати міньскі домовленості, марнують час.

Журналіст Мирослава Пеца пише в своєму Twitter, що після безсонної ночі в Краматорську, іншої – у Мінську, президент Петро Порошенко виглядає виснаженим.

Мінські домовленості мають принести спокій на Донбасі

В ОБСЄ сподіваються, що останні домовленості у Мінську принесуть спокій на Донбасі, заявив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ.

"Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ сподівається, що воля, виявлена державами, які у Мінську підписали документ, гарантуватиме припинення вогню, відведення озброєння і принесе спокій цивільному населенню, яке постраждало від конфлікту, дозволить йому повернутися до нормального життя", – сказав Гуґ у четвер, 12 лютого, на прес-конференції у Києві.

Він також висловив сподівання, що "Смеціальні моніторингова місія ОБСЄ зможе виконувати свої завдання, передбачені домовленостями".

Український президент Петро Порошенко у Брюсселі сьогодні розповів про напружені мінські переговори та прийшов, як він висловився, "скоординувати дії України та ЄС".

"Одразу після підписання домовленості тристоронньою контактною групою проросійські терористи розпочали наступальну операцію.Тому життєво важливо для всіх нас чинити тиск для додтримання обіцянок щодо припинення вогню, відведення важкої артилерії, негайного звільнення заручників, виведення всіх іноземних військ та найманців з української території і закриття кордонів - цього центрального елемента для суверенності моєї держави", - сказав Порошенко.

Журналіст Метью Куфер з гіркотою жартує: "Незаписаний 14-й пункт Мінської угоди: людство має схрЖурналіст Метью Куфер сумно жартує: "Незаписаний 14-й пункт Мінської угоди: людство має схрестити пальці та сподіватися всупереч усьому, що крихку домовленість все ж таки імплементують".

Президент Петро Порошенко під час виступу в Брюсселі: "Я бачу солідарність ЄС з Україною та віру в Україну. Сьогодні ми об'єднані. Для успішності проведення реформ в Україні нам потрібно одне - мир".

Білоруські охоронці ставляться до журналістів із ніжністю. На Мінських переговорах охоронець змусив журналістку телеканалу "Россия 24" замовкнути.

Ми на них не сподіваємося – українські військові про переговори в Мінську, відео.

Ми на них не сподіваємося – українські військові про переговори в Мінську
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Петро Порошенко бере участь у засіданні Ради Європейського союзу, повідомляє Адміністрація президента.

Міжнародна агенція новин Bloomberg у редакційній статті назвала Мінську домовленість "цинічною угодою, яка може спрацювати".

Однак, зазначає, що "відкладення припинення вогню до півночі в суботу є цинічною дією, яка сама по собі може "потопити" домовленість".

Мінські домовленості не є прекрасною новиною – Юнкер

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер вважає, що мінські домовленості принесу певне полегшення.

"Не думаю, що домовленості, досягнені у Мінську, є прекрасною новиною. Це принесе нам певне полегшення. Я матиму зустріч з президентом України Петром Порошенком. Ми оцінимо ситуацію, але вже ж це добра новини", – сказав Юнкер у четвер, 12 лютого, після прибуття до Брюсселя на саміт ЄС.

Тим часом у Росії. Сьогодні ракетні війська проводять наймасштабніші навчання останніх років одразу в 12 регіонах країни за участі більше ніж 30 ракетних полків.

За словами представника Міністерства оборони Росії Ігоря Єгорова, військові практикують маневри на маршрутах бойового патрулювання, протидію диверсійним формуванням і ударам високоточної зброї умовного противника.

Про нові санкції проти Росії наразі не йдеться

У разі невиконання домовленостей у Мінську, відносини між Заходом та Росією можуть бути заморожені, вважає прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб.

"Не думаю, що ми говоритимемо про нові санкції проти Росії. Наразі ми маємо вирішальний момент у мирних переговорах. Якщо цього не буде дотримано і нинішня ситуація триватиме, то, думаю, що найближчим часом ми побачимо замороження [відносин] між Росією і Заходом", – сказав Стубб у четвер, 12 лютого, після прибуття до Брюсселя на засідання Європейської ради.

Згідно з прес-секретарем президента Петра Порошенка, Кіпр наш!

До 15 лютого сепаратисти спробують виконати свої бойові завдання на Донбасі

Протягом наступних трьох днів треба очікувати ще більшого загострення ситуації на сході України, вважає народний депутат України, представник батальйону «Донбас» Павло Кишкар.

На його думку, до 15 лютого російська сторона та сепаратисти спробують виконати певні бойові завдання.

"Ми готові думати про мир, але не слухати накази Путіна з екранів телевізора. Адже те, про що він говорить – припинення вогню через три дні – сприймається суто по-військовому, як «у вас є три дні для виконання тих бойових завдань, які я вам поставив раніше", – зазначив Кишкар.

Він підтвердив інформацію, що сьогодні вночі з Росії на Донбас продовжувала надходила військова техніка.

"Ви побачите, що за ці три дні Карматорськ буде просто зоною для відпочинку в порівняні з тим, що зараз запропонують нам наші російські "друзі", – зазначив народний депутат.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG