Доступність посилання

ТОП новини

Технологічний бойкот для Криму


Якщо для пересічних користувачів інтернету санкції стали неприємними, але не критичними, то для місцевої IT-сфери вони виявилися куди болючішими

Роман Ніколаєв

Сімферополь – Від початку поточного року, після того, як американські компанії почали згортати роботу в Криму, навіть пересічні кримчани отримали можливість переконатися, наскільки далекі від дійсності запевнення місцевих чиновників у дусі: «міжнародні санкції на Крим ніяк не впливають». Так чи інакше, вони вплинули на кожного користувача інтернету, покупця комп’ютерної техніки або мобільних пристроїв. Але якщо для рядових користувачів санкції стали неприємними, але не критичними, то для місцевої IT-сфері вони виявилися куди болючішими.

Проблемними для Криму в один момент виявилися всі сфери діяльності, так чи інакше пов'язані з високими технологіями: покупка і оновлення програмного забезпечення, веб-розробки, реклама в Мережі, інтернет-платежі, послуги хостингу та створення сайтів, і навіть розміщення оголошень і покупки в інтернет-магазинах.

Частину незручностей, які з’явилися, як незабаром з'ясувалося, можна обійти, від частини звичних речей – відмовитися, іншим – знайти замінники. Таким шляхом піде більша частина кримських користувачів. Однак фахівці, професійно зайняті в IT-сфері, кажуть, що Крим став несприятливим місцем для роботи і розглядають варіанти виїзду з півострова.

Чим обділені «широкі маси»

Коротенько нагадаємо про ті досягнення прогресу, яких вимушено втратили жителі Кримського півострова.

Однією з перших відчула на собі «принади» перебування під санкціями армія користувачів мобільних пристроїв – «айфонів» і «андроїдів». Компанія Apple заблокувала завантаження додатків з AppStore для iPhone, а Google закрила свій маркет Google Play для смартфонів на операційній системі Android з кримською «пропискою». Як жартували в соціальних мережах кримські користувачі, без оновлень і нових програм їх «мобільники» перетворилися просто в «цеглини».

Для відновлення доступу в AppStore достатньо в профілі App Id змінити країну місцерозташування на Росію і вказати будь-яке російське місто, приміром, Краснодар

Однак, незабаром з'ясувалося, що мобільні блокування досить просто оминути. Наприклад, як розповів нам сімферопольський айтішник Костянтин, для відновлення доступу в AppStore достатньо в профілі App Id змінити країну місцерозташування на Росію і вказати будь-яке російське місто, наприклад, Краснодар. Для надійності можна вимкнути геолокацію на своєму iPhone. Або ж з виключеною геолокацією можна створити новий Id на своєму пристрої, написавши в ньому будь-яке російське місто. Разом з тим, він не виключає, що Apple може удосконалити ідентифікацію пристроїв і прикрити створену лазівку.

Що ж стосується Google Play, то цей сервіс визначає пристрої через геолокацію. «Якщо користувач жодного разу не «спалився» перед Google, під час завантаження або оновлення програм можна вимкнути геолокацію і все буде працювати. Якщо ж місцезнаходження «засвічене», то не допоможе і вимкнення геолокації», – говорить Костянтин.

Іншим обхідним шляхом для власників смартфонів залишається скачування додатків з альтернативних сервісів, наприклад, російського «Яндекс.Store».

Наступною втратою стала заборона на постачання до Криму не тільки програм, а й «заліза». Та ж Apple заборонила своїм офіційним дилерам із 1 лютого продавати в Криму її продукцію і надавати послуги, пов'язані з обслуговуванням цієї продукції. Аналогічні заходи вжили компанії Hewlett-Packard і Dell. Утім, і в цій ситуації можливі обхідні шляхи. Тепер Крим буде наповнюватися «сірим» імпортом – нелегально ввезеною продукцією світових виробників. Ну а кримська влада говорить про плани організувати власне збирання комп'ютерної техніки з дешевих китайських комплектуючих.

Неприємним сюрпризом для геймерів стала заборона на закачування на ігровому сервісі Steam, а інтернет-шопоголіків з Криму викреслили з-поміж своїх клієнтів найбільший у світі інтернет-магазин Amazon і торгова платформа eBay. Хоча, в останніх випадках юзерам не складе великих труднощів знайти для себе альтернативи.

Втрати професійного співтовариства

Куди серйознішим збиток виявився для тих, хто в тій чи іншій формі використовує інтернет-технології для заробітку. Тепер кримчанам доведеться розпрощатися зі звичними джерелами прибутку в Мережі.

Найбільша онлайн-біржа фрілансерів oDesk ще наприкінці минулого року заморозила всі акаунти жителів Криму разом з грошима. Таким чином програмісти з Криму втратили доступ до найпопулярнішого майданчику віддаленої роботи в сфері IT. Для розблокування акаунта адміністрація біржі зажадала надати нотаріально завірені документи, що підтверджують переїзд з півострова.

Уже згадані Apple і Google, крім описаних вище обмежень для «середньостатистичних кримчан», теж позбавили шматка хліба програмістів. Сервіс AppStore став закритий не тільки для споживачів, але і для розробників. Тепер кримчани не зможуть продати програми, написані ними для платформи iOS. Причому, як каже сімферопольський IT-фахівець Костянтин, обійти заборону на користування Apple Developer Aсcount зовсім не так легко, як у випадку з App Id для пересічних користувачів – їх «залочили капітально». Закрилася і можливість продавати пропозиції для «андроїдів» через Google Play.

У користувачів, які стежать за актуальністю свого програмного забезпечення, залишається можливість ручного оновлення. Однак чим старіша версія, тим більше вірогідність експлуатації знайдених в ній критичних вразливостей, наприклад, для крадіжки даних користувача або перетворення персонального комп’ютера у вузол ботнету
Денис Легезо

Крім іншого, компанія Google, яка оголосила про те, що залишить відкритими для жителів Криму свої безкоштовні сервіси, такі, як пошук, пошта або карти, заблокувала можливість оновлень для безкоштовного браузера Google Chrome. На перший погляд, це не є великою проблемою. Однак, як кажуть фахівці, відсутність автоматичних оновлень створює лазівки для кіберзлочинців. За словами антивірусного експерта «Лабораторії Касперського» Дениса Легеза, у випадку з Chrome компанія заблокувала тільки автоматичний механізм оновлення браузера, а про заборону на ручне скачування оновлень поки не йдеться.

«Таким чином, у тих користувачів, які стежить за актуальністю свого програмного забезпечення, залишається можливість ручного оновлення. Однак чим старіша версія, тим більша вірогідність експлуатації знайдених в ній критичних вразливостей, наприклад, для крадіжки даних користувача або перетворення персонального комп'ютера у вузол ботнету», – сказав експерт Ленте.ру.

Інтернет-гігант Google також обмежив доступ кримчан – як рекламодавців, так і власників майданчиків – на ринок інтернет-реклами. Кримські користувачі втратили акаунти в найпопулярніших рекламних сервісах Мережі AdWords (для рекламодавців) і AdSence. Останній активно використовувався власниками сайтів, блогів та відеоканалів в YouTube для заробляння рекламних грошей. І хоча Google обіцяє вже в лютому повернути застряглі на акаунтах в AdSence заробітки їх власникам, в майбутньому застосовувати настільки зручний механізм вони не зможуть.

«На сьогоднішній день Google AdSence є найпривабливішою рекламної системою для власників сайтів, – коментують у кримському агентстві інтернет-маркетингу «Медіамаркет». – По-перше, прибуток прив'язаний до долара і всі виплати здійснюються в доларах, що дуже вигідно на тлі серйозної девальвації рубля. По-друге, виплати надходять вам безпосередньо на банківську карту. А не на віртуальний гаманець, як у ряді рекламних систем, звідки їх потім потрібно виводити за посередницький відсоток. Звичайно, можна перейти на російський сервіс контекстної реклами «Яндекс-Директ». Але там більш складна для приватних осіб система верифікації для отримання виплат. Та й розрахунки проводяться в рублях, що несе інфляційні ризики вашому прибутку. Тому власники інтернет-майданчиків серйозно засмучені втратою доступу в AdSence».

До речі, що стосується платежів, то не можна не згадати припинення обслуговування мешканців Криму такими платіжними системами, як Skrill, Payoneer і PayPal, що серйозно звузило «простір варіантів» для розрахунків в Інтернеті.

Крім того, для власників сайтів з Криму стали недоступні послуги ряду хостерів. Так, найбільший у світі реєстратор доменних імен GoDaddy не тільки видалив кримські акаунти, а й виставив на продаж «прив'язані» до них доменні імена. І навіть російський реєстратор (правда, з американським власником) 101domain.ru відмовився обслуговувати клієнтів з Криму, давши їм добу на перенесення своїх доменів.

І, нарешті, перестав працювати з кримськими клієнтами популярний конструктор сайтів Wix. Його перевага полягала в тому, що сайти створювалися безпосередньо у візуальному редакторі, без необхідності писати код. Завдяки чому кожен пересічний інтернет-користувач, не маючи навичок програмування, міг створити для себе пристойний онлайн-майданчик.

Обмеження не смертельні для кримської IT-сфери. Але вони створюють відчуття морального дискомфорту й цілком можуть стати останньою краплею для тих, хто задумувався над переїздом з території, яка стає все менш пристосованою для заробляння грошей

За словами фахівців, всі перераховані вище обмеження не є смертельними для кримської IT-сфери. Але вони створюють відчуття морального дискомфорту і цілком можуть стати останньою краплею для тих, хто задумувався над переїздом з території, яка стає все менш пристосованою для заробляння грошей. «Здається, що це може стати ще однією з причин, через які кримські айтішники їдуть в різні міста України та Росії, і навіть далі. Їх то якраз ніщо не стримує, тому що грамотні фахівці можуть дозволити собі жити в більш сприятливих умовах, ніж ті, що пропонує їм обмежений в багатьох аспектах Крим», – визнають в агентстві «Медіамаркет».

Оригінал публікцації на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG