Доступність посилання

ТОП новини

«Укрнафта» ополчилась проти «Нафтогазу»


Дочірня НАК компанія вимагає у суді вивести з відповідального за продаж нафти аукціонного комітету представників самого «Нафтогазу»

Замінити 4 із 10 членів аукціонного комітету, відповідального за продаж нафти, вимагає «Укрнафта». Дочірнє підприємство НАК «Нафтогаз України» намагається через суд вивести зі складу комітету… представників того самого «Нафтогазу». В «Укрнафті», міноритарним акціонером якої є група «Приват» Ігоря Коломойського, кажуть, що «Нафтогаз» через своїх представників зриває аукціони з продажу нафти. Натомість деякі політики й експерти повʼязують позов нафтової компанії з бізнес-інтересами її міноритарного власника.

Аукціонний комітет із продажу нафти, газового конденсату і скрапленого газу відповідальний за організацію продажу в Україні цих енергоресурсів власного виробництва. Він визначає ціну, за якою компанії купують, наприклад, нафту, схвалює або відхиляє заявки на участь у конкурсі. Склад аукціонного комітету: 3 представники Мінекономрозвитку (голова відомства, Айварас Абромавичус, є також головою комітету), 3 – Міністерства енергетики, 4 – від НАК «Нафтогаз України».

Виведення зі складу комітету останніх вимагає у судовому порядку ПАТ «Укрнафта». Ухвалу Окружного адмінсуду Києва щодо відкриття відповідного провадження оприлюднив у середу народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко. Він пояснює позов «Укрнафти» тим, що присутність у складі аукціонного комітету представників «Нафтогазу» «ламає всі схеми Коломойського з

«Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія України, тобто вона розпоряджається ресурсами, що належать державі Україна. Оскільки мажоритарним акціонером компанії є «Нафтогаз» (50 відсотків+1 акція), більшість коштів від продажу видобутих енергоресурсів йдуть у державну казну.

В «Укрнафті» кажуть, що діють у рамках закону

Ігор Коломойський
Ігор Коломойський

В аукціонах переважно беруть участь компанії, менеджмент яких повʼязують із групою «Приват» голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського («Укртатнафта», «Укртранснафта» тощо). Водночас група «Приват» також є міноритарним акціонером самого ПАТ «Укрнафта»: у її розпорядженні – 42 відсотки акцій, ще близько 8 відсотків – у трьох іноземних компаній, зареєстрованих на Кіпрі.

Сам Ігор Коломойський заяву Сергія Лещенка не коментував. Водночас, за словами джерела Радіо Свобода в ПАТ «Укрнафта», позов зумовлений тим, що «Нафтогаз» як потенційний покупець нафти «діє антиконкурентно і зацікавлено».

«НАК в особі його окремих топ-менеджерів в останні 8 місяців вдається до різноманітних спроб отримати контроль над проведенням аукціонів із продажу нафти», – зазначило джерело. За його словами, «Укрнафта» «діє у рамках закону і здатна довести свою правоту у спосіб, передбачений законом».

У НАК «Нафтогаз України» у середу не підтвердили навіть сам факт позову і порадили чекати на офіційну заяву з цього приводу.

Нафта подорожчала

На початку 2015 року на ринку нафти України відбулися зміни, які дещо зменшили вигоду від купівлі енергоресурсів для традиційних учасників торгів. Зокрема, 21 січня уряд скасував 15-відсоткову знижку при розрахунку стартової ціни на нафту. Крім того, чергові торги відбуватимуться вже за новим курсом гривні до долара, тобто вартість нафти суттєво зросте.

5 лютого аукціонний комітет відхилив заявки учасників торгів, на яких тонна нафти мала б продаватися від 6400 гривень за тонну, тоді як за новим курсом (23-25 гривень за долар) нафта мала б коштувати від10 тисяч гривень за тонну. Наступні торги, вже за ринковим курсом, мали відбутися 16 лютого, стартова ціна, згідно з рішенням аукціонного комітету, складала б майже 11,3 тисячі гривень за тонну.

Однак, як повідомив у середу виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Андрій Пасішник, «Укрнафта» відмовилася від участі у торгах. «Всупереч здоровому глузду, «продавець» відмовився подавати заявку на участь в аукціоні 16 лютого і отримати додатково 1,5 мільярда гривень (тобто різницю між вартістю виставлених на аукціон 300 тисяч тонн нафти за старого і нового курсу гривні до долара – ред.)», – зазначив Пасішник.

Директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн повʼязує затягування з торгами з інтересами міноритарного власника ПАТ «Укрнафта» групи «Приват». «Є фактом те, що компанія контролює, по-перше, «Укрнафту», а, по-друге, покупця, тобто «Укртатнафту», – каже експерт. – Протягом багатьох років нафту продавали з великим дисконтом. Зараз цей дисконт зник».

Конкуренції на ринку нафти в Україні немає – експерт

Попри те, що контрольний пакет акцій «Укрнафти» належить «Нафтогазу», міноритарний акціонер фактично може блокувати ключові рішення компанії: для скликання загальних зборів треба рішення власників 60 відсотків плюс однієї акції – відповідно, сам лише «Нафтогаз» такого кворуму не має. Цю ситуацію пробували змінити на засіданні Ради раніше цього тижня (встановити кворум у вигляді 50%+1), але голосування провалилося.

За словами Сергія Куюна, питання проведення торгів за нових умов ускладнюється ще й тим, що на ринку майже немає нових покупців. «Це дозволить монополісту, який викуповує цю нафту, і далі викручувати руки і казати, що ринкова ціна нам не підходить, а потрібна ціна набагато менша», – пояснює експерт.

Тим часом в «Укрнафті» кажуть, що «Нафтогаз» на торгах перебуває у привілейованому становищі, а його представники в аукціонному комітеті «сприяють зриву аукціонів із продажу нафти». Звертатися з цього приводу компанія планує і до Генеральної прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG