Доступність посилання

ТОП новини

Вирішення долі КПУ знову відклали


Суд про заборону КПУ знову відклали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

«Комуністична партія закликала безпосередньо до того, щоб Путін приходив та наводив порядок в Україні» – Мохник

Долю КПУ почнуть вирішувати щонайменш за тиждень – засідання по справі перенесли на 18 лютого. Причина – неявка або неналежне оповіщення усіх зацікавлених сторін.

Наступне засідання про заборону Комуністичної партії України відбудеться 18 лютого. Сьогодні до суду не явилися так звані «треті сторони» – представники «Радикальної партії» Олега Ляшка, громадської організації «Воля Козацтва» та Української республіканської партії. За словами судді Окружного адміністративного суду Валерія Кузьменка, в нього немає достатньо доказів того, що усі представники були належним чином повідомлені.

Перед засіданням біля суду відбулася акція протесту, яку організували представники партії «Свобода» – ще однієї третьої сторони у позові Міністерства юстиції та Українського державного реєстру України (ДРСУ) проти КПУ. За словами лідера київської міської організації ВО «Свобода» Андрія Мохника, вони завжди виступали проти комуністів.

Комуністична партія закликала безпосередньо до того, щоб Путін приходив та наводив порядок в Україні
Андрій Мохник

«Комуністична ідеологія, Комуністична партія власне була пособницею кремлівської окупації та закликала безпосередньо до того, щоб Путін приходив та наводив порядок в Україні», – наголосив Мохник.

Суддю намагалися відвести

Підготовче провадження було закінчено 4 лютого, а 11 лютого справу мали розглядати вже по суті. Засідання почалося зі спроби заявити відвід судді Валерію Кузьменко. За словами третьої сторони з боку позивача, активіста Віктора Борківського, він зробив це, тому що на минулому засідання суддя відмовився витребувати нові докази та долучити до справи як третю сторону народного депутата Юрія Шухевича.

«Я заявляю вам відвід, тому що сумніваюсь у вашої неупередженості при розгляді справі по суті», – заявив Борківський.

Поки суддя розглядав відвід, у залі суду розпочалася дискусія між екс-полковником розвідки Петро Недзельским та третьою стороною з боку відповідача – Вірою Івановою.

«Це моє переконання, що комуністична ідеологія є справедливою», – заявила Іванова. Їй заперечив полковник: «У чому справедлива? У фізичному знищенні людей за класовою ознакою?»

Пані Іванова швидко переключила тему на Майдан та заявила, що активісти Майдану самі повбивали Небесну сотню. «Чому Правий сектор мав зброю?» – обурилася вона.

Без представників Ляшка та козацтва долю КПУ не вирішать

Суддя відмовився брати відвід. За його словами, для цього немає законних підстав. Відмовився він також розглядати справу без представників третіх сторін. За словами судді Валерія Кузьменка, на наступне засідання їх запросять ще раз та належним чином – телефоном і електронною поштою.

Як повідомила прес-служба Міністерства юстиції, із посиланням на директора Департаменту судової роботи та експертного забезпечення правосуддя Олександра Олійника, відкладення розгляду є суто технічним моментом, отже міністерство сподівається, що суд в подальшому вживатиме усіх передбачених чинним процесуальним законодавством засобів для своєчасного повідомлення учасників процесу.

За словами адвоката Комуністичної партії Євгена Герасименко, в захисту є сім різних заперечень на позовну заяву.

«Я не буду все розкривати, але деякі варіанти можуть стати для позивачів несподіванкою», – наголосив адвокат

4 лютого 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва закінчив підготовче провадження і призначив справу за позовом Мін’юсту та ДРСУ до КПУ про заборону діяльності вказаної партії до розгляду по суті на 11 лютого 2015 року.

Раніше, 5 листопада, Окружний адміністративний суд міста Києва зупинив провадження у справі про заборону Компартії. Наприкінці січня суд поновив розгляд справи, а тиждень тому відмовився її закривати.

8 липня 2014 року Міністерство юстиції та Український державний реєстр України звернулися з позовом про заборону діяльності Комуністичної партії України.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG