Доступність посилання

ТОП новини

Ризик для Путіна: йому можуть винести із Кремля вперед ногами свої ж (огляд преси)


Путін вдає Наполеона, але економічного базису для цього в нього немає

Путінський режим подібний до режиму раннього Муссоліні в Італії або Франко в Іспанії, зазначає тижневик «Країна». 2014-й став роком великого перелому – режим вийшов на велику дорогу агресії та війни. Утім, як стверджує експерт видання, для перемоги у Путіна сил не вистачить. Адже російська економіка дуже сильно залежить від світової. Є таке прислів’я: без штанів, зате в капелюсі. Путін вдає Наполеона, але економічного базису для цього в нього немає. Це головна надія України і світу. Поки що Захід радше намагається втихомирити господаря Кремля. Але в майбутньому може так гойднути російську економіку, що Путін не зможе воювати навіть у нинішньому форматі. Тим більше, російська еліта тримає свої капітали на Заході. А для неї особисті корисливі інтереси важливі. Адже всі вони – великі власники активів, зокрема за кордоном. Якщо Захід запровадить щодо них тотальні санкції, вони винесуть Путіна із Кремля вперед ногами, наголошує експерт.

В результаті російської агресії на Донбасі з квітня минулого року загинули майже 1500 українських військових і майже 6 тисяч мирних жителів. Більшість із них загинули саме після підписання Мінських домовленостей, констатує газета «День». Кремль постійно виставляє українській владі ультиматуми, пропонуючи федералізацію країни, закріплення завоювань сепаратистів, і фактично визнання незалежності збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» у складі федеративної України. Україна ж увесь цей час робила ставку на дипломатію. Тоді як, посилаюсь на зарубіжні ЗМІ, газетярі наголошують – існує єдина мова, яку розуміє Москва: протитанкові ракети, протибатарейні радари, розвідувальні безпілотні літальні апарати. Україні ж у даній ситуації головне – не здаватись і змінювати країну. Реформувати державні послуги, зміцнювати громадянське суспільство, заохочувати терпимість і відкритість, боротися з корупцією. Адже неможливо перемогти путінізм, ставши путіністом. На цьому наголошується в публікації «Що треба знати, щоб перемогти?».

Ще в липні український уряд припинив виплачувати пенсії тим, хто опинився на територіях, підконтрольних так званим «ДНР» та «ЛНР», запропонувавши їм виїжджати з окупованих територій для оформлення документів. Щоб уникнути соціального бунту, керманичі сепаратистів оголосили, що виплачуватимуть по 1000 гривень тим, хто залишиться вірним їхнім ідеалам і не виїжджатиме iз підконтрольних бойовикам територій. Через кілька місяців пенсіонери таки дочекалися грошей. Однак, як інформує газета «Україна молода», на них чекав неприємний сюрприз – багато купюр виявилися фальшивими. Відтак, пенсіонери на окупованій території вкотре опинилися біля розбитого корита. Бо, як стверджують експерти газети, для виплати пенсійної допомоги кожного місяця у бойовиків вочевидь не вистачить грошей, хіба що знову надрукують фальшиві. Заголовок статті – «Яка «держава», такі й гроші».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG