Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International про арешт Чийгоза: це залякування кримських татар


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Арешт заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза є черговим проявом політики залякування кримських татар з боку фактичної влади Криму, заявляють у міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

«В умовах зростання репресій щодо кримськотатарського населення, це рішення фактично спрямоване не тільки на самого Ахтема Чийгоза, але й на всіх тих, хто публічно і мирно висловлював проукраїнські погляди і виступав проти російської анексії півострова», – сказав голова московського офісу Amnesty International Сергій Нікітін.

В організації повідомляють, що у середу, 11 лютого, члени делегації Amnesty International зустрілися у Криму з представниками Меджлісу кримських татар та дружиною Ахтема Чийгоза Ельмірою.

За інформацією Amnesty International, адвокату Чийгоза повідомили про судове слухання лише за 4 години до початку засідання у районному суді Сімферополя. І оскільки адвокат перебував в іншому місті, його клієнт був фактично позбавлений права на захист.

«Верховний суд» Криму 6 лютого відмовився задовольнити скаргу на арешт заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який зараз перебуває в СІЗО.

Таким чином, суд залишив у силі рішення «Київського районного суду Сімферополя» від 29 січня, згідно з яким Чийгоза вирішили утримувати під вартою до 19 лютого.

За даними Слідчого комітету Росії, Ахтема Чийгоза затримали за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях. Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли відбувалася акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Генеральна прокуратура України розпочала провадження за фактом незаконного позбавлення волі Чийгоза.

XS
SM
MD
LG