Доступність посилання

ТОП новини

Воєнне вирішення конфлікту буде жахливим для України, Росії і решти Європи – євродепутат


Проблеми врегулювання ситуації в Україні, майбутнє санкцій проти Росії обговорять на позаплановому саміті в Брюсселі

Брюссель – Сьогодні з Мінська до Брюсселя переміститься діалог щодо ситуації на сході України. У бельгійській столиці відбудеться позаплановий неформальний саміт Євросоюзу. Про висновки консультацій у Мінську лідерам держав ЄС особисто розповість президент Петро Порошенко, якого для цього запросили до Брюсселя.

Про будь-які нові досягнення мінських домовленостей слід судити із ситуації в зоні конфлікту, – вважає голова литовської дипломатії Лінас Лінкявічус. Тим часом, європейська співдружність має згуртовано далі наполягати на справжньому припиненні боїв в Україні, – заявляють представники латвійського головування у ЄС перед самітом голів держав та урядів, який сьогодні проходитиме у Брюсселі.

«Шукаючи мирного рішення ми єдині в зусиллях зупинити агресора, – каже голова комітету з європейських справ парламенту Латвії Занда Калніня-Лукашевіча. Європейці не повинні забувати трагічні уроки історії 20 століття. Тому наші дискусії щодо ситуації в Україні продовжаться за участі пана Порошенка, запрошеного на неформальну зустріч голів держав та урядів ЄС», – каже Калніня-Лукашевіча.

В очікуванні справжньої мирної угоди

Так само, дипломатичні джерела ЄС повідомляють: домовленості у Мінську вітаються, але головний аргумент для можливого пом’якшення санкцій щодо Росії – це реальне припинення вогню, адже угода про мирне врегулювання вже існує та насправді вона не призвела до деескалації конфлікту, – пояснюють дипломати у Брюсселі.

Європейська спільнота чекатиме надійного й справжнього результату, припинення застосування зброї та нових смертей, каже Радіо Свобода європейський чиновник, що побажав зберегти анонімність. У довгостроковій перспективі, якщо буде помічена деескалація конфлікту, він не відкидає можливості пом’якшення санкцій щодо Росії.

Тим часом, у Європарламенті також заявляють: дивіться на факти, а не на заяви.Реакцією на відсутність результату має стати швидке впровадження нових потужних економічних обмежень для країни-агресора.

«Чорний список» – це не санкції. Треба обмежувати економічно» – євродепутат

«Слід посилити санкції, бо воєнне вирішення конфлікту буде жахливим для України, Росії та решти Європи», – Таку думку висловив один з керівників групи соціалістів та демократів Кнут Флекенштайн.

«Кожен мусить робити все можливе для уникнення цього. На відсутність реальних результатів останніх мінських консультацій ми маємо посилити економічні санкції, а не вносити всіх і кожного до «чорного списку». Це не є справжні санкції», – вважає євродепутат.

У будь-якому разі нинішній саміт не змінить позиції ЄС, який наполегливо закликає: не може бути військового рішення конфлікту, Європі потрібен мир і безпека. Як зауважив перед самітом заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс, «для українського сходу потрібне політичне вирішення, яке не виходить за рамки міжнародного права, а саме: незалежності та суверенності України».

Якщо не реалізуються ці домовленості, то вже наступного тижня країни ЄС впровадять нові санкції щодо Росії. При цьому, не виключені й подальші обмеження в сфері економіки, і, як очікується, саме на це у Брюсселі звернуть увагу європейські лідери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG