Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську працівники «Південмашу» мітингують через невиплату зарплати


Працівники «Південмашу» мітингують через невиплату зарплати за півроку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Працівники «Південмашу» мітингують через невиплату зарплати за півроку

У четвер, 12 лютого, у Дніпропетровську працівники державного підприємства «Південний машинобудівний завод», головного виробника космічної техніки в Україні, пікетують будівлю обласної ради, вимагаючи від депутатів втрутитись у ситуацію з невиплатою їм заробітної плати.

На акцію протесту зібрались сотні робітників заводу. У руках вони тримають пакати з написами: «Не буди Майдан, віддай зарплату», «Невиплата зарплати – замах на вбивство».

За словами працівників, заборгованість із заробітної плати на заводі складає понад 80 мільйонів гривень, робітникам винні зароблене за півроку, наразі через фінансові проблеми більшість цехів підприємства «у простої». Крім того, працівники «Південмашу» нарікають на брак замовлень на їхню продукцію, зокрема з боку держави.

Як зазначив голова незалежної профспілки працівників заводу Євген Деркач, «південмашівці» пропонують владі розробити програму з надання фінансової допомоги підприємству, адже «якщо менеджмент підприємства неефективний, у ситуацію має втрутитись власник – тобто держава». Керівник профспілки також заявив, що допомогти в цьому мають депутати обласної ради, а також народні депутати України.

Крім того, пікетувальники вимагають порушення кримінального провадження за фактом невиплати їм зарплати та об’єктивного розслідування причин накопичення боргів.

На зустрічі з головою обласної ради Євгеном Удодом представники пікетувальників досягли домовленості про спільну поїздку до Києва, до профільного міністерства уже в п’ятницю,13 лютого.

Від початку року це вже третя акція протесту працівників «Південмашу». Раніше вони збирались на мітинги під прохідною підприємства і перекривали вулицю.

За даними з адміністрації підприємства, для стійкої роботи «Південмашу» 2015 року завод потребує замовлень на 2,5 мільярди гривень, обсяги уже укладених контрактів оцінюють у менш ніж 1 мільярд гривень.

У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південний машинобудівний завод» президент України Петро Порошенко заявив, що доручить включити продукцію «Південмашу», зокрема високоточну зброю, до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

XS
SM
MD
LG