Доступність посилання

ТОП новини

США закликають всі сторони виконувати мінські домовленості


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

США вітають домовленості, досягнуті у Мінську представниками Тристоронньої контактної групи, які були підтверджені лідерами України, Росії, Німеччини та Франції, йдеться у заяві Білого дому.

«Домовленості дають потенціал для важливого кроку на шляху до мирного врегулювання конфлікту і відновлення суверенітету України, про що йшлося і у домовленостях, досягнутих у вересні минулого року. Ми вдячні невтомним зусиллям канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та президенту Франції Франсуа Олланду за досягнення нових домовленостей. Ми закликаємо усі сторони виконувати взяті на себе сьогодні зобов’язання, а також вересневі угоди без затримки», – зазначають у Білому домі.

«Припинення вогню має виконуватися і поважатися. Важке озброєння мусить бути відведене з зони конфлікту, а Росія повинна припинити підтримку сепаратистів і відвести своїх солдат і військове озброєння зі сходу України», – мовиться у заяві США.

На зустрічі в Мінську лідерів України, Росії, Німеччини і Франції, яка тривала майже 17 годин, домовилися про припинення вогню на Донбасі з 15 лютого. Крім того, від лінії зіткнення має бути відведене важке озброєння. Як заявив президент Росії Володимир Путін по завершенні переговорів, українські військові мають відвести озброєння від нинішньої лінії зіткнення, бойовик – від лінії, узгодженої 19 вересня в рамках Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія висувала неприйнятні для Києва умови. За його словами, на федералізацію чи автономія для Донбасу Україна не погодилася.

XS
SM
MD
LG