Доступність посилання

ТОП новини

Донбас: мирні домовленості не вплинули на інтенсивність боїв


Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 12 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці у Дебальцеві. 12 лютого 2015 року

У ніч переговорів із Росії на підконтрольні бойовикам території продовжувала заходити військова техніка – РНБО

На Донбасі тривають інтенсивні бої в районі міста Дебальцева та за контроль над дорогою Дебальцеве-Артемівськ. Сепаратисти не припиняють спроб оточити в цьому районі українські війська. Експерти зазначають, що укладені в Мінську домовленості мали би, якщо не зупинити кровопролиття, то зробити бойові дії значно менш інтенсивними. Однак однозначної упевненості в цьому немає.

За минулу добу ми маємо майже той самий результат, що й напередодні – це 104 обстріли в районі 33 населених пунктів
Андрій Лисенко

Найбільш інтенсивні бойові зіткнення відбуваються в районі Дебальцева. Як зазначає речник РНБО Андрій Лисенко, на інтенсивність обстрілів мирні домовленості наразі не вплинули. За його словами, «за минулу добу ми маємо майже той самий результат, що й напередодні – це 104 обстріли в районі 33 населених пунктів».

Як розповіла волонтер Ганна Кашеїда, з-під Дебальцева вдалося евакуювати лише частину поранених, а решта – залишаються в доволі складних умовах: їм бракує медикаментів та питної води.

«Забрали 16-17 поранених, зокрема важких. Але вивезли тільки тих, кому найбільше потрібна була допомога. Там ще залишаються люди, які потребують допомоги, і медики там залишилися», – розповідає вона.

Треба бути готовим до всього – військовий експерт

Бої тривають також під Маріуполем – там сепаратисти контратакують українські війська, які напередодні взяли під контроль шість населених пунктів поблизу міста. У РНБО також зазначають, що, попри мирні переговори, військова техніка з Росії продовжує заходити на окуповані території.

Відбулося чергове переміщення через російсько-український кордон півсотні танків, 40 систем залпового вогню «Град», «Ураган» та «Смерч» і така ж кількість БТРів
Андрій Лисенко

«Незважаючи на заяви високопосадовців Російської Федерації, в ніч на 12 лютого в районі населеного пункту Ізварине відбулося чергове переміщення через російсько-український кордон півсотні танків, 40 систем залпового вогню «Град», «Ураган» та «Смерч» і така ж кількість БТРів», – каже Андрій Лисенко.

Координатор групи «Інформаційний спротив», військовий експерт Юрій Карін не впевнений у тому, що Мінські домовленості однозначно призведуть до припинення вогню, адже попри мирні переговори військова техніка продовжувала заходити на підконтрольні сепаратистам території. Зрештою, окремі збройні загони сепаратистів не підкоряються єдиному командуванню.

Путін цілу ніч розмовляв з трьома президентами – а через кордон йшли танки і системи залпового вогню. Ну, як зрозуміти цю людину?.. Тому треба бути готовим до всього
Юрій Карін

«Важко російську душу зрозуміти. Путін цілу ніч розмовляв з трьома президентами, а через кордон ішли танки і системи залпового вогню. Ну, як зрозуміти цю людину?.. Тому тут треба бути готовим до всього», – каже Юрій Карін.

Однак підписані в Мінську мирні домовленості наперед визначають лінію розмежування. І це не мало б спонукати до активізації бойових дій з метою за три дні, що залишилися до перемир’я, зайняти кращі позиції.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG