Доступність посилання

ТОП новини

Франція: контракт щодо «Містралів» для Росії далі зупинений


Контракт на постачання Росії французьких ударних вертольотоносців типу «Містраль» наразі далі лишається зупиненим, заявив сьогодні міністр закордонних справ Франції Лоран Фаб’юс.

«Це цілком зрозуміло. Як можна за нинішнього контексту виконувати контракт, укладений кілька років тому?» – сказав він в інтерв’ю французькому телеканалові I-Télé.

Раніше сьогодні в Росії агентства поширили слова неназваного «військово-дипломатичного джерела», ніби вже наступного тижня з президентського Єлисейського палацу в Парижі може надійти команда підготувати перший із «Містралів» до передачі російській стороні в першій половині наступного місяця внаслідок успіху мінської зустрічі щодо України, що завершилася сьогодні вранці підписанням нової домовленості.

Перший із двох «Містралів», які у Франції будують для Росії, вже практично готовий для передачі, що мала відбутися ще в жовтні минулого року, але саму передачу зупинили через дії Росії проти України. Президент Франції Франсуа Олланд наприкінці листопада остаточно зупинив видачу експортної ліцензії на ці кораблі на невизначений термін, «до наступного повідомлення», через те, що ситуація на сході України «все ще не дозволяє» здійснити передачу першого корабля. На початку грудня міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан припускав, що ці кораблі, можливо, взагалі ніколи не будуть передані Росії.

У Франції заявляють, що умовами передачі має бути повне виконання Росією мінських домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України.

У Росії, де спершу багато разів погрожували Франції «серйозними наслідками» в разі, якщо Париж не передасть корабель найближчим часом, натомість почали говорити, що ці кораблі не так уже й потрібні Москві і краще було б отримати назад гроші.

Сума контракту на будівництво двох таких кораблів для Росії становить 1 мільярд 120 мільйонів євро.

Ударні десантні вертольотоносці класу «Містраль», чи, за французькою класифікацією, командно-штурмові кораблі здатні нести 16 вертольотів, 4 десантні судна, 40 танків або до 70 бойових машин, із яких 13 танків, а також 450 бійців. Крім того, на кораблі є шпиталь майже на 60 місць. Можливість передачі Росії таких кораблів викликає великі застереження, в першу чергу в сусідів Росії, членів ЄС і НАТО – Польщі і трьох країн Балтії, а також у США.

XS
SM
MD
LG