Доступність посилання

ТОП новини

Україні обіцяють 40 мільярдів доларів на реформи і соціальну сферу


МВФ погодив з Україною програму допомоги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

МВФ та інші донори готові профінансувати наповнення держрезерву, реформу енергетичного і банківського секторів України

Щонайменше 17,5 мільярдів доларів отримає Україна упродовж найближчих чотирьох років від МВФ, заявляють представники його місії, українського уряду та НБУ. З наданням першого траншу керівництво фонду визначиться в найближчі тижні. Паралельно кілька мільярдів доларів на реформи цього року готові виділити США, Світовий банк, ЄБРР – з такою спільною заявою виступили представники МВФ в Україні, керівники НБУ та Мінфіну. Кошти мають поповнити держрезерв і піти на реформи, зокрема на компенсації малозабезпеченим від підвищення тарифів, на бездефіцитний бюджет «Нафтогазу» та на підвищення інвестиційної привабливості України.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду може затвердити рішення про початок фінансування України за новою програмою на суму 17,5 мільярдів доларів протягом чотирьох найближчих тижнів, заявив у четвер на спільному з українськими урядовцями брифінгу глава місії МВФ в Україні Микола Георгієв.

Тоді ж, за його словами, визначать і розмір першого траншу.

Реформи зосередяться на макроекономічній стабілізації, на досягненнях бюджетної та фінансової стабільності
Микола Георгієв

«Ми досягли домовленості з українською владою щодо програми розширеного кредитування. Реформи зосередяться на макроекономічній стабілізації, на досягненнях бюджетної та фінансової стабільності. Обсяг підтримки становитиме близько 17,5 мільярдів доларів. Як завжди, домовленості, яких ми досягли на рівні уряду, є предметом затвердження на рівні керівництва МВФ. Очікуємо, що рішення виконавчої ради МФВ матимемо упродовж чотирьох тижнів», – сказав представник фонду у четвер у Києві.

Крістін Лаґард
Крістін Лаґард

У МВФ наголошують, що допомога не обмежиться вказаною сумою, зокрема й тому, що фінансовими донорами українських реформ цього року зголосилися виступити ЄБРР, Світовий банк, США та інші держави, і що Україна може отримати приблизно 40 мільярдів доларів допомоги сукупно від різних донорів. Останню цифру озвучила глава МВФ Крістін Лаґард.

За словами Миколи Георгієва, реформи в Україні, які підтримує своїми коштами МВФ, стосуватимуться фіскальної політики та соціальної підтримки населення на період поступового підвищення тарифів на газ та комунальні послуги, і це стане одним із елементів реформування енергетичного сектору України.

Як заявили керівники НБУ і Мінфіну, кошти МВФ мають поповнити держрезерв і піти, зокрема, на компенсації малозабезпеченим від підвищення тарифів, а відтак і на бездефіцитний бюджет «Нафтогазу» та на підвищення інвестиційної привабливості України.

Гроші МВФ допоможуть реформувати енергетику, банки, соцсферу – Гонтарєва

Голова правління Нацбанку України Валерія Гонтарєва зауважила, що МВФ та українська сторона погодили і суму кредиту, і реформи, на які він витрачатиметься.

Валерія Гонтарєва
Валерія Гонтарєва

«Ми реанімуватимемо банківську систему, зокрема, посилиться відповідальність банків за те, як вони надають кредити. Ми збільшимо золотовалютні резерви України, і паралельно збережемо гнучкий курс гривні. Резерви – близько 6 мільярдів доларів, це дуже мало, за рік збільшимо щонайменше до 17 мільярдів. Влада Януковича збільшила державні борги додатково на 40 мільярдів доларів, ми маємо намір зменшувати цей державний борг», – обіцяє Гонтарева.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Міністр фінансів України Наталія Яресько, зі свого боку, озвучила журналістам ті конкретні реформи, на які витрачатимуться кошти МВФ.

Під час реформ Україна матиме кошти для захисту малозабезпечених
Наталія Яресько

«Це реформа енергетичного сектору, зокрема мінімізація дефіциту «Нафтогазу», в тому числі завдяки підвищенню тарифів. Це підвищення малозабезпеченим компенсує держава за допомогою МВФ, для чого Україна збільшить дефіцит бюджету до 4,6% на період поетапного підвищення цін на енергоносії. «Нафтогаз» стане самоокупним до 2017 року. Відбудеться скорочення державних установ і пенсійна реформа: на першому етапі це зменшення спецпенсій, оптимізація пенсійного фонду. Під час реформ Україна матиме кошти для захисту малозабезпечених», – підтверджує міністр фінансів тезу представника МВФ.

За її словами, попередньою умовою для отримання першого траншу кредиту МВФ є технічні зміни до бюджету України, які змінять його дефіцит та участь у його формуванні Нацбанку. Дефіцит збільшать до 4,6% від ВВП тимчасово, на той період, коли бюджет за рахунок коштів фонду надаватиме дотації незаможним українцям для компенсації подорожчання газу й комунальних послуг.

Перебіг конфлікту на сході, за словами Яресько, на рішення МВФ «не вплине і не може вплинути». Більше того, за словами міністра фінансів, Україна звернулася і вже отримала попередню згоду донорів профінансувати відновлення Донбасу після завершення бойових дій. Так, Німеччина та Франція вже погоджуються допомогти з відновленням Донбасу, передовсім його банківської системи, це стало відомо за підсумками переговорів у Мінську.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Готовність реформувати українську економіку коштом МВФ висловив у четвер прем’єр Арсеній Яценюк.

Ця програма реформ не для МВФ, а для України. Її мета – економічне зростання
Арсеній Яценюк

«Україна протягом 4 років проводитиме реформи, які потрібні для економічної і фінансової стабілізації країни, – заявив Яценюк. – Ця програма реформ не для МВФ, а для України. Її мета – економічне зростання. Програма передбачає низку складних рішень в управлінні економікою, боротьбі з корупцією, наведення порядку в енергетиці, в оптимізації державних витрат і скороченні державних витрат, у збільшенні до 3% ВВП видатків на інвестиції, в скороченні апарату державних чиновників, у наведенні справедливості в пенсійній реформі, і насамперед йдеться про скорочення та ліквідацію так званих спеціальних пенсій».

Нова програма МВФ дасть Україні близько 25 мільярдів доларів – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00


Окрім того, прем’єр обіцяє індексацію зарплат та пенсій як цього року, так і в наступні роки, і додає, що лише цього року 12,5 мільярдів гривень уряд виділить на компенсації малозабезпеченим верствам населення, які найсильніше відчують поетапне підвищення цін на енергоносії.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Позитивне рішення місії МВФ щодо надання Україні допомоги українські експерти оцінюють із поміркованим оптимізмом. Так, політолог Тарас Березовець у соцмережах пише, що обіцяні Україні міжнародними донорами 40 мільярдів доларів – «Це тільки початок. Але з одним але. В обмін на реальні реформи».

Попередню програму співпраці з МВФ, яка діяла в час президентського правління Віктора Януковича, і яка мала на меті стабілізацію фінансової системи, зупинили, як пізніше підтвердили у фонді, через неефективне використання коштів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG