Доступність посилання

ТОП новини

Шахти по всьому Донбасу працюють – ДТЕК


Шахти працюють на всій території Донбасу попри бойові дії, повідомив директор з видобутку вугілля ДТЕК Енерго Андрій Cмірнов у програмі Радіо Свобода «Донбас.Реалії». За його словами, поставки вугілля з цих шахт на окупованій території тривають.

«Раніше компанія здійснювала поставки через два канали. Один з них – у бік Красного Лиману. Нещодавно там стояло ще близько сотні вагонів. упродовж останніх двох тижнів ситуація там почала налагоджуватися. Але у понеділок розбили рейковий шлях, вагони лежать на узбіччі», – говорить Андрій Смірнов.

Раніше, каже він, українські військові не дозволяли проїжджати і до Луганська. Згодом технічна можливість з’явилася, але вагони зупиняли для митних процедур на українській території. Зараз, зазначає Смірнов, ситація налагоджується. Але частину вугілля доводиться провозити через Росію.

«Через підірвані мости із півдня Луганська проїхати неможливо. Лише один шлях – з боку Бєлгорода. І цим шляхом, починаючи з серпня, поставляється вугілля, щоб працювала Луганська ТЕЦ. Це уся північ Луганської області, частина Харківської і Донецької областей. Тобто, це і тепло у місті Щастя, і електроенергія північної Луганщини. Там, так званий, енергетичний острів», – наголошує Смірнов.

За його словами, українська влада на це свідомо пішла, домовившися із російською владою та залізничниками. Але це єдиний маршрут, яким може постачатися українське вугілля.

2014 рік в Україні ознаменувався відключеннями електроенергії через дефіцит антрацитового вугілля, який виник у результаті бойових дій на Донбасі.

За словами заступника міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Зюкова, на території, яку контролює українська влада, залишилось 35 зі 150 шахт, які далі працюють.

XS
SM
MD
LG